10/08/12 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Със 70 на сто от приходите от продажби на емисии може да се финансират екопроекти

70 на сто от приходите от продажбата на държавните емисии парникови газове да постъпват по сметка на Националния доверителен екофонд и да се изразходват за реализацията на малки, частни екопроекти. Идеята е залегнала в текстовете на проектозакона за климата, който трябва да бъде приет до края на тази година, посочи Владислав Драмалиев от ековедомството.
Това са предложили експерти от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по време на дискусия в понеделник, посветена на търговията с вредни емисии, предаде БТА.
Драмалиев допълни, че останалите 30 на сто биха могли да постъпват в държавния бюджет, по сметка на Министерство на финансите, но предстоят дискусии по въпроса.
Тодор Тодоров от екологичното сдружение "За Земята" посочи, че средствата от търговията с вредни емисии могат да се използват от домакинствата за намаляването на разходите им за енергия. Деница Петрова от "Грийнпийс-България" обаче подчерта, че в Германия всички приходи от продажбата на държавните емисии парникови газове се използват за реализацията на екопроекти. Тя допълни, че в Чехия със средствата от тази търговия до момента са санирани няколко хиляди панелни блока и няколко десетки хиляди еднофамилни къщи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване