10/09/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Странен блестящ обект спря работата на „Кюриосити“

Марсоходът „Кюриосити“ е спрял събирането на почва, защото до него е забелязан странен блестящ обект. Това съобщи Лента.ру, като се позова на сайта на мисията. Експерти предполагат, че той не е с марсиански произход, а може би е част от самия апарат, която е паднала от него. Затова сондирането временно е било спряно. Подозрителният предмет ще бъде изучен с помощта на камерите на марсохода, без да се докосва.
На 7 октомври „Кюриосити“ взе първите проби от почвата на Червената планета.
Той пристигна на Марс на 6 август, след като тръгна от Земята на 26 ноември миналата година. Апаратът струва 2,5 милиарда долара. Целта му е да изучи геологията и климата на планетата и да потърси следи от живот. „Кюриосити“ вече откри, че в центъра на кратера Гейл, където той се установи, има нещо като насипи, които вероятно са от вода.
Апаратът направи уникални снимки на този пресъхнал ручей. По кръглите камъни в коритото учените успяха даже да изчислят приблизителната скорост, с която водата е текла някога – около 0,9 метра  в секунда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване