10/10/12 06:40
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Гасенето на пожара на Витоша

Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов Пожарът на Витоша. Снимка: Сергей Антонов

140 души – пожарникари и доброволци, се включиха в гасенето на пожара на Витоша.  В момента ситуацията е под контрол. Горе има достатъчно доброволци и техника, има готовност и за изпращането на допълнителна.

 

Ето хронология на деня:

8:15 ч. – кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бистрица правят оглед. Първата група добрволци, събрала се още в 7 ч., се качва да помага.

8:45 ч. – Пожарът е локализиран и овладян на площ от около 10 дка, съобщава МВР.

Горят гъсти клекови масиви и торф. Действията са затруднени поради труднодостъпния и пресечен терен, както и от силния вятър. Гасенето се извършва изцяло на ръка поради невъзможността за използване на наземна пожарна техника. Изградени са просеки за ограничаване разпространението на пожара.

Днес ще продължат действията за доизгасяване на огнищата и окончателното ликвидиране на огъня. На място със стихията са изпратени 140 пожарникари, горски стопани, служители на Министерството на околната среда и водите и доброволци.

Изградени са 5 гасителни линии – две на източната страна по фронта на пожара и три по западната страна. По периметъра на пожара вече с верижна техника е направена и просека.

9:05 ч.  – Огънят е атакуван от две страни. На хижа “Алеко” има два противопожарни камиона в режим на изчакване.

Пожарникарите атакуват пожара и от горната страна над пожара. По-рано сутринта там са качени 3 камиона, от които ще бъдат опънати маркучите и щранговете.

Началникът на пожараната комисар Николай Николов също дойде на мястото. Вятърът утихна. Във въздуха се усеща мирис на изгоряло, но няма опасност от обгазяване, нито опасност огънят да се прехвърли към хижите.

Единствената опасност е огънят да се прехвърли към областта “Платото”, където има естествен торф.

9:30 ч. – Пожарът е локализиран от всички страни, обстановката е нормализирана и няма опасност за населението, съобщава гл. инсп. Тошко Бързилов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.  

“Навсякъде по периметъра се е работило цяла нощ. Не беше дадена възможност пожарът да се разрасне към близката борова гора и хижа „Алеко”. Хората, които работиха цяла нощ, успяха да се справят с поставените задачи, въпреки че огънят е в труднодостъпна част. Опасност за населението няма.” 

Огънят е обхванал около 80 декара треви, храсти и торф. Не се потвърждават съобщенията от вчера, че пожарът е засегнал и борова гора.

По периметъра на пожара е направена просека с верижна техника.

“Пожарът е овладян късно снощи. В момента правим оглед, разпространението е спряно. Работят пожарникарите и десет доброволци от Столична община”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

The post Гасенето на пожара на Витоша appeared first on OFFNews Новини.

Публикувана на 10/10/12 06:40 http://offnews.bg/index.php/110533/gaseneto-na-pozhara-na-vitosha-2
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване