10/10/12 12:09
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Двама американски учени спечелиха Нобеловата награда по химия

Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка бяха отличени с Нобеловата награда за химия за 2012 г. заради разработването на въпроса как човешките клетки усещат околната среда.

Работата им е фокусирана върху G-протеина и взаимодействието му с рецепторите, което помага за по-доброто разбиране за това как си взаимодействат клетките.

Двамата учени ще получат златен медал и парична награда на стойност 8 милиона шведски крони – 1,21 милиона долара.

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник беше обявена и Нобеловата награда за медицина. Отличието спечелиха японският учен Шиния Яманака и британският му колега Джон Б. Гърдън. Те бяха отличени за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Работата на двамата учени е свързана с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни.

Във вторник пък стана ясно, че французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнланд са отличени с Нобеловата награда за физика.

Двамата учени са открили начин да боравят с миниатюрни квантови частици (единични фотони и йони) и да ги измерват, без да ги унищожават, което преди се смяташе за невъзможно.

The post Двама американски учени спечелиха Нобеловата награда по химия appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване