10/10/12 13:59
(http://www.klassa.bg/)

Забраниха референдума за независимост на Каталуния

Парламентът на Испания гласува срещу разрешението да бъде проведен референдум за самоопределение на Каталуния, съобщи Ройтерс. Проектът бе внесен от депутати на Каталонската регионална партия, но срещу него гласуваха както управляващите консерватори, така и депутатите от опозиционната Социалистическа партия. 
Каталуния е най-богатата област на Испания, която заради икономическата политика на Мадрид се оказа също в общата дълбока криза. Каталунците имат своя култура, език и традиции. До 1714 г. Каталуния е независима, но по време на войната срещу испанската монархия е присъединена към кралството. Каталунците на няколко пъти се опитват безуспешно да се отделят. По време на диктатурата на ген. Франко привържениците на каталунската независимост са преследвани, а най-активните сепаратисти разстрелвани.
Според социологически допитвания, сега повече от половината жители на автономната област искат отделяне от затъналата в кризата Испания.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване