10/10/12 15:26
(http://www.klassa.bg/)

И производителите на биомаса ще атакуват ДКЕВР в Брюксел

Българските централи от биомаса трябва да произвеждат през 2020 158 мегавата електроенергия, според изискванията на ЕК. Към момента инсталираните мощности генерират около шест мегавата и половина. Това е една ниша на енергийния пазар, която предполага инвестиции за 500-600 милиона евро, коментира в сряда пред Bulgaria ON AIR председателят Асоциацията на производителите на енергия от биомаса Андрей Бъчваров. Не виждам как ще изпълним критериите на Брюксел при тази рестриктивна политика от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По думите на Бъчваров инвеститорите в този тип централи не били така сериозно засегнати, както колегите им с мощности от вятър и слънце, които оспорват влязло решение да се плаща такса за достъп до мрежите на електроразпределителните компании CEZ, EVN и Energo-Pro.
Основният проблем при инвестицията в биомаса е че, регулаторната комисия е ограничила изграждането на проекти с мощности над мегават и половина, обясни Бъчваров. Асоциацията настоява екипът на Ангел Семерджиев да преразгледа позицията си, тъй като този тип централи имат и социална функция. "В тях се оползотворява натрупаната дървесина и огромно количество полска слама – т.е. освобождават природата от непотребен отпадък".
Въпреки несигурния бизнес климат в сектора, инвеститори не липсват, каза още Бъчваров. По изчисления на асоциацията изграждането на централа до пет мегавата струва около 35 милиона евро, а възвръщаемостта на инвестицията е за 7-10 години.
Асоциацията, подобно на другите браншови сдружения във ВЕИ сектора ще оспорва решението на ДКЕВР в Брюксел.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване