10/10/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Икономическото състояние на българите се влошава

Икономическото състояние на българите се влошава, а половината наши сънародници ограничават покупките на стоки от първа необходимост. Това показват резултатите от националното представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено в края на септември тази година.
52% от анкетираните твърдят, че са ограничили покупката на стоки от първа необходимост.
46% от интервюираните пък не са почивали през 2012 г., въпреки че са планирали ваканция. Делът на тези хора се е увеличил с 4%  спрямо миналата година. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече членове.
40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Тези хора нарастват с 5% спрямо ноември 2011 г.
Без промяна (20%) остава делът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година (15%) е и делът на българите, които са отложили планирана покупка на автомобил.
16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус на заетост през есента на 2011 г.
За същия период обаче, с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял възлиза на 15% от обхванатите в изследването.
Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да редуцират разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения.
87% от анкетираните са заявили, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81% – от пътувания и почивки. За сравнение – преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82% от българите, а от почивки – 66%.
За 80% от интервюираните моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък – с цели 16%.
От дрехи се лишават понякога 79%, а от обувки – 78% от пълнолетните българи.
При парични затруднения 74% от респондентите ограничават потреблението на електроенергия, а 73% се лишават от обичайното разнообразие в храната, която консумират. При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарствата и разходите за телефон.
От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25% от интервюираните (20% през 2008 г.); от алкохол – 31% от интервюираните (24% през 2008 г.); от лекарства – 39% от интервюираните (34% през 2008 г.); от телефон – 42% от интервюираните (41% през 2008 г.).
76% от домакинствата пък са заявили, че традиционно сами си приготвят зимнина. За сравнение при хората със стандарт на живот около и над средния този дял възлиза на 74%, а при крайно бедните – на 77%. Единствено сред жителите на столицата делът на приготвящите домашни консерви е два пъти по-нисък от средния за страната – 39%.
Едва 6% от интервюираните посочват, че досега са приготвяли зимнина, но тази година няма да го направят. 16% от обхванатите от изследването твърдят, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите респонденти, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на домакинството над 300 лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване