10/10/12 11:02
(http://www.klassa.bg/)

Колекцията на Робърт Уолпоул се завръща от Русия в Англия

Колекцията произведения на изкуството на сър Робърт Уолпоул, първи лорд на съкровищницата (първи министър-председател на Великобритания) ще напусне временно Ермитажа (hermitagemuseum.org) и ще бъде изложена във Великобритания.

Изложбата с шедьоври на световната живопис ще бъде открита през май 2013 г. в имението "Хоутън хол" в графство Норфолк.

"Шедьоврите, които се намират сега в колекцията на Ермитажа в Санкт Петербург, отново ще могат да се видят в Англия на изложбата "Завръщане в Хоутън" - съобщи днес в Кралската академия в Лондон лорд Чамли.

Сър Робърт Уолпоул (1676-1745), граф на Уилмингтън, заемал висок държавен пост по времето на кралете Джордж I и Джордж II. През 1779 г. колекцията била продадена от потомците му на руската императрица Екатерина Втора.

След повече от 230 години картините отново ще бъдат показани в първоначалното си обкръжение в "Хоутън хол", родовото имение на фамилията Уолпоул.

Една от най-прочутите колекции с образци на западноевропейската живопис включва произведения на автори от английската, фламандската, френската, италианската и испанската школа. Сред тях са Рубенс, Рембранд, Пусен, Ван Дайк, Мурильо.

В експозицията ще бъдат представени още произведения от държавни и частни колекции, в това число от Националната галерия във Вашингтон, от музея "Метрополитън" в Ню Йорк, от няколко руски галерии.

"Хоутън хол" сега е родово имение на прекия потомък на сър Робърт Уолпоул - седмия маркиз Чамли.

Изложбата ще бъде посветена на 250-ата годишнина от възкачването на Екатерина Велика на престола, ще продължи до септември 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване