10/10/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Талибаните опитаха да убият 14-годишна правозащитничка в Пакистан

Лекари успяха да извадят куршума от главата на 14-годишната пакистанка Малала Юсафзай, която стана жертва на атентат заради това, че защитава правата на момичетата в страната да образование, предаде Би Би Си.
Ислямисти са стреляли по нея, когато тя се е връщала от училище в Мингор, главния град в долината на провинция Сват. Момичето бе оперирано в болница в Пешавар, а в цялата страна се надигна вълна на негодувание по повод атентата. Президентът и премиерът на Пакистан също излязоха с официално осъждане на терористичния акт.
Говорителят на движението „Талибан“ обаче  каза пред Би Би Си, че ако момичето оживее, към нея няма да има пощада.
Малала стана известна през 2009 г. , когато на 11-годишна възраст започна да води блог под псевдонима Гюл Макай  за емисията на Би Би Си на езика урду. В него тя описва  жестокостта на управлението  на талибаните и се опълчва срещу нареждането им да закрият всички училища за момичета.. По това време долината на Сват се намира под властта на ислямистите, но по-късно пакистанската армия си възвърна контрола над нея.
Дневникът на Малала се посреща с възхищение от много пакистанци. Истинското й име става известно, едва след като талибаните са изгонени от долината Сват. Момичето получава национална награда за храброст и е номинирана за Международната детска премия за мир.
Малала иска да стане адвокат и политик. „Мечтая в нашата страна да господства образованието“, споделя тя.
След покушението срещу нея президентът на Пакистан Асиф Али Зардари заяви, че страната ще продължи борбата с ислямистите до логичния й завършек.
В защита на момичето се обявиха почти всички политически парти в  Пакистан, правозащитни организации и интелектуалци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване