10/10/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Финансовият министър Симеон Дянков: Лихвите по депозитите с данък 10% от януари

Лихвите по депозитите ще се облагат с 10 % данък от януари , обяви министърът  на финансите Симеон Дянков, след като правителството одобри проектозакона за държавния бюджет за следващата година . България остана единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви, посочи той. По думите приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост , а не толкова финансов ефект. Вредата от въвеждането на такъв данък ще бъдепо-голям отколкото евентуалните ползи, защото той има отрицателен ефект върху инвестициите и спестяванията, коментира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Ако се въведе подобна мярка, тя ще доведе до двойно данъчно облагане на едни и същи доходи, коментира за Klassa.bg икономистът от Industry Watch Георги Стоев.  Икономическият ръст , заложен в бюджета за следващата година е 1.2%, обяви министърът на финансите Симеон Дянков.  Неговите основни параметри бяха одобрени и на заседание на Тристранния съвет късно във вторник. Според тях новият размер на минималната работна заплата от 310 лева. Дефицитът за следващата година е около 1,1 млрд. лева, колкото тази година. В процентно отношение е по-малък, защото ще има растеж. 122 млн. лева допълнително финансиране има в областта на образованието. Минималната пенсия става  250 лева. Максималният осигурителен доход също се увеличава. Няма увеличение нетно на бюджета на МВР, ДАНС и НСО.
Увеличават се осигурителните вноски, на тези ведомства , за да се отговори прозрачно на въпроса кое министерство колко струва. С 9 % се увеличават заплатите в Министерството на отбраната, което ще бъде в голямата си част от вътрешни спестявания , каза Симеон Дянков.Правителството направи много да вдигне заплатите в държавната администрация. Парите за майчинство през първата година на майчинството се получават върху тези нови, по-високи заплати, отговори Дянков на въпроса защо не се увеличават парите за майчинство в бюджета. Министърът се обяви срещу коледните надбавки за пенсионерите.
Бюджетът за следващата година е разработен на базата на последната макроикономическа прогноза,  при спазване на основните фискални правила за ограничаване на бюджетния дефицит, дълга и преразпределителната функция на държавата.Посланието на Бюджет 2013 към обществото е насочено към три основни акцента: продължаване на политиката на фискална консолидация, което ще осигури запазването на макроикономическата и финансовата стабилност на страната;  приоритизиране на разходите към сектори, които насърчават икономическия растеж;  борба с бедността и защита на най-уязвимите слоеве от населението, уточниха от правителствената информационна служба.
За 2013 г. е планирана бюджетна позиция по КФП в размер на 1 100 млн. лв. или дефицит от 1,3% от прогнозния БВП. Заложената фискална цел за 2013 г. се предвижда да бъде постигната при размер на разходите по КФП от 31 689,6 млн. лв. (38,9% от БВП), които бележат увеличение с 1 845,3 млн. лв. в сравнение с програмата за 2012 г. В разходите е включена и вноската в общия бюджет на ЕС, която е в размер 908,2 млн. лв. или бележи увеличение с 12,5 млн. лв. при запазен относителен дял от 1,1% от БВП. През 2013 г. се предвижда размерът на приходите по КФП да бъде 30 589,6 млн. лв. (37,5% от БВП) при номинален растеж от 1 837,6 млн. лв. спрямо програмата за 2012 г. Предвижда се  максималният размер на държавния дълг към края на 2013 г. да не надвишава 14,6 млрд. лв. или 17,8% от БВП. Основните параметри на Бюджет 2013 създават необходимите предпоставки за по-бързото възстановяване на икономиката чрез осигуряване на устойчива макроикономическа среда. С него се осигуряват необходимите средства за справяне с предизвикателствата в областта на образованието, културата и здравеопазването, на пенсионната система, намаляване на бедността, достъп до качествени публични услуги, на усвояването на европейските средства, инвестициите в инфраструктура и околна среда. Предвидено е увеличаване на единните разходни стандарти в средното образование с 5% от 2013 г. във връзка с реализиране на мерките в този сектор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване