10/11/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

S&Poor's понижи кредитния рейтинга на Испания до "ВВВ-"

Кредитната агенция S&Poor's изненадващо понижи с две степен дългосрочния кредитен рейтинга на Испания до "ВВВ-" от "ВВВ+", цитирайки като причина за това свое решение задълбочаващата се икономическа рецесия, която ще ограничи политическите опции на испанското правителство да ограничи този спад и да изпълни заложените бюджетни цели.
Така кредитният рейтинг на Испания вече е само на една степен на т.н. junk територия/или територия "боклук" - нива на рейтинга считани за високо-рискови. S&Poor's вижда значителни рискове за икономическия растеж и бюджетното развитие в Испания в комбинация с липсата на ясна посока на политики в цялата Еврозона за справяне с общата дългова и икономическа криза.
Според нас, капацитетът на политическите институции в Испания са справяне с тежките предизвикателства с оглед текущата икономическа и финансова криза спада, заяви агенцията след своето решение. S&Poor's също така понижи и краткосрочния кредитен рейтинг на Испания до "А-3" от "А-2", като кредитната агенция запази и своите "негативни перспективи" пред дългосрочни и краткосрочни кредитен рейтинг - сигнал че може да има ново бъдещо понижение на рейтинга на Испания.
С това свое решение, S&Poor's вече свали дългосрочни рейтинг на Испания до "ВВВ-" нивото, което вече отговаря на кредитния рейтинг "Ваа3" определен от агенция Moody's, която от своя страна в скоро време (до края на месеца?) може да понижи отново испанския рейтинг вече до т.н. junk територия.
За сега само кредитния рейтинг на Испания даден от агенция Fitch е в "ВВВ" нивото, което е една степен на кредитните рейтинги определени от другите две рейтингови агенции. Но и Fitch държи "негативни перспективи" с възможно за понижение на този дългосрочен кредитен рейтинг на четвъртата по сила икономика в Еврозоната.
Говорител на испанското икономическо министерство отказа да коментира това изненадващо за мнозина решение на агенция S&Poor's. Зам.шефът на испанската хазна Фернандес-Паломери Моралес каза на конференция в Токио, че това решение за понижение на рейтинга на Испания от страна на S&Poor's е било неочаквано и негативно за Испания.
Това решение на S&Poor's, ако бъде последвано до края на месеца и от понижение на испанският рейтинг от Moody's до т.н. junk нивото може да окаже допълнителен "натиск" върху испанските власти да поискат най-сетне официална помощ от ESM фонда и от ЕЦБ за испанските дългови книжа, особено ако започне ново повишение на лихвите по испанските облигации. Испания планира да вземе нови заеми (да емитира нови испански държавни облигации) през следващата година в размер на цели 207.2 млрд.евро за да покрие своите финансови нужди, което ще доведе до повишение на обшия испански дълг до 90.5% от БВП (спрямо едва 36% от БВП през 2007г.). Така че евентуално ново повишение по лихвите на испанските дългови книжа (ново повишение на цената на испанския дълг) ще принуди правителството на премиера Рахой да поиска официална помощ от Европейския спасителен фонд (ESM фонда) с което да се активира и ОМТ програма на ЕЦБ за покупки на държавни дългови книжа на вторични дългов пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване