10/11/12 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Американски учен откри връзка между шоколада и Нобеловите награди

Колкото повече в една страна се консумира шоколад, толкова повече Нобеловите лауреати има тя. Тази необикновена закономерност откри американският учен Франц Месерли, който работи в една от клиниките в ю Йорк, предаде Нюзру. Резултатите от неговото изследване са публикувани в авторитетното издание „The New England Journal of Medicine“.
Месерли открива, че списъкът на 23-те страни с най-голяма консумация на шоколад практически напълно съвпада с този на държавите с най-много нобелови лауреати.
Първо място в тази класация заема Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. САЩ са в средата на списъка.
„Швейцарците изяждат на година средно по 120 блокчета шоколад от 85 грама. За да имат повече носителите на нобелови награди американците трябва да консумират 120 хиляди тона повече шоколад“, изчислява Месерли.
Любопитно е, че изключение от странното „правило“ е Швеция, родината на Алфред Нобел. Ако се вземе предвид количеството на консумирания от шведите шоколад, би трябвало да имат само 14 лауреати, а в действителност те са 28.
Самият учен подчертава, че всеки ден яде шоколад и това обикновено и черен  Lindt.
Ползата от тъмния шоколад е предмет на много научни и псевдонаучни разработки. Смята се, че той оказва положително въздействие върху работата на мозъка и сърцето, и дори помага да се премахнат излишните килограми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване