10/11/12 08:42
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Втора амнистия за незаконните строежи

Незаконните строежи, приключени до 2001 г., ще бъдат узаконени. Това реши в четвъртък парламентът, приемайки промени в Закона за устройство на територията.

Текстът, според който, че строежите без документи, осъществени в периода 1987-2001 г., ще могат да бъдат узаконени, бе внесен от ГЕРБ. Предложението е на шефа на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски.

Строежи ще получат разрешително, ако отговарят на всички изисквания на закона към датата на изграждането им. Това ще стане възможно след влизане в сила на промяната – 3 месеца след обнародването на закона в “Държавен вестник”.

От тази дата собствениците им ще имат 12 месеца срок, за да поискат узаконяването. Те ще трябва да подадат заявление до органа, който е трябвало да издаде разрешението за строеж.

Aдминистрация е длъжна в едномесечен срок да състави констативен акт, който да посочи нужните за процедурата документи и срока, в който те трябва да бъдат представени от собственика.

Първата строителна амнистия в България бе обявена през 2001 г. и действаше до средата на 2003 г. Тя даваше възможност да се узаконят строежи и преустройства без документи, извършени до 7 април 1987 г.

Предложените от ГЕРБ промени предизвикаха бурни реакции в редиците на опозицията.

„ГЕРБ като правителство подкрепя ли незаконното строителство в България? Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство“, заяви от парламентарната трибуна Ремзи Осман от ДПС.

Димчо Михалевски от БСП заключи, че промените в регламента стимулират незаконното строителство.

„Ще го обявите гръмогласно на обществото и възпроизводството на незаконно строителство ще продължи. Тоест нищо не сме направили“, бяха думите на Михалевски.

The post Втора амнистия за незаконните строежи appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване