10/11/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

„Глобал пауър консорциум" е финансова организация, а не стратегически инвеститор

Искът на руската компания „Атомстройекспорт" е имал за цел да окаже натиск върху България преди подписването на договора за газопровода „Южен поток", коментира бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Борисов" Трайчо Трайков пред Нова телевизия в четвъртък. Според него натискът  има връзка и с посещението на Владимир Путин в България, със съдебните искове на българската страна към „Атомстройекспорт", както и с „режисираното появяване на сцената" на американския инвеститор „Глобал пауър консорциум".
„Според мен този иск беше поставен в този контекст, защото наистина смятат, че имат аргументи да го спечелят," коментира Трайчо Трайков.  „Глобал пауър консорциум" е финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит в управлението на ядрени централи, няма дългосрочни намерения към управлението на енергийни активи, още по-малко ядрени, добави той.
„Финансира се неясно откъде, парите могат да дойдат и от „Ал Кайда". Просто те нямат собствени пари," допълни  Трайков.
Той разказа, че по време на среща с представители на консорциума ги насочил към британския консултант HSBC, които изготвяли анализа на сделката и подготвяли конкурса за стратегически инвеститор. „Междувременно поисках информация от американските служби чрез американското посолство. Информацията беше, че те не знаят нищо за тази компания, не могат да потвърдят, че тя е сериозен играч в който и да било бизнес. Те дойдоха и казаха, ние знаем, че тук предстои построяването на руска централа, не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 млрд. евро. Това беше малко от рода на имейлите от нигерийците, които получаваме всички как да спечелим пари," посочи Трайчо Трайков.
Той е категоричен, че гражданите не разполагат с достатъчно информация, за да гласуват за или против строежа на АЕЦ „Белене". „Дори и да предположим, че хората гласуват за проекта, това какво означава – с каква лихва на кредита да се финансира, какви да са системите за пасивна защита, какъв да е моделът на реактора и турбината, кой да е инвеститорът, какво да е разпределението на рисковете," попита Трайчо Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване