10/11/12 05:38
(http://e-vestnik.bg/)

Два подаръка за Путин

Ежедневний журнал

Путин лети с жерави. Снимка: официален сайт

Владимир Путин получи два външнополитически подаръка за рождения си ден. За начало партията на вероятно най-омразния за него чуждестранен политик - Михаил Саакашвили, изгуби парламентарните избори в Грузия. А после, навръх самия путински юбилей, Уго Чавес - главният партньор на Русия в Латинска Америка, спечели може би най-трудните президентски избори в живота си.

Но и двата подаръка май не са чак толкова безспорни. Бъдещите грузински власти естествено далеч не са тъй отблъскващи за Кремъл, както Саакашвили (макар да не личат и особени симпатии към Иракли Аласания, “човек номер две” в екипа на Бидзина Иванишвили). Проблемът в руската външна политика обаче е стремежът на Москва да получи всичко наведнъж, “тук и сега”.

Възгледът за постсъветското пространство като руска сфера на влияние я кара строго да дели всички политици на “свои” и “чужди”; при това за “свои” днес минават готовите да се откажат от сътрудничество със Запада в името на Митническия съюз. Такива обаче не се намират под път и над път - малцина примерно си спомнят времената отпреди две години, когато Виктор Янукович бе смятан от доста хора за “човек на Кремъл”. Той не издържа изпитанието, наречено Митнически съюз - и резултат бе днешното “застудяване” в руско-украинските отношения.

С Иванишвили и Аласания го чакат още по-големи трудности - никой сериозен грузински политик не би склонил да гради стратегически отношения с Москва, докато тя признава за независими Абхазия и Южна Осетия. А Русия не може да оттегли това признание поне защото иначе никой местен деец не ще приема сериозно политиката й в Кавказ. И щом е така, има шанс новите лидери на Грузия скоро да разгневят Москва, още повече че демократичната смяна на властта в страната може да засили сближаването й със Запада (съзиращ в подобни събития нагледна проява на демокрация).

Да погледнем и Венецуела, посетена преди изборите от (бившия вицепремиер, б. р.) Игор Сечин, неформално натоварен с двустранните връзки. Победата на Чавес означава да продължи руско-венецуелското стратегическо партньорство в редица отрасли, от енергетиката до военно-техническото сътрудничество.

Освен това географската отдалеченост на Венецуела прави неактуален въпроса за Митническия съюз. Нещата обаче не са толкова прости. Първо, режимът на Чавес има ярко изразен едноличен характер - не се знае какво ще стане с него, ако лидерът се оттегли, недовършил следващия си президентски мандат (нещо възможно с оглед онкологичното заболяване на венецуелския държавен глава).

Второ, режимът, макар и бавно, ерозира - това пролича от нарастващата подкрепа за опозиционния кандидат. За разлика от Путин Чавес можеше да си позволи опозиция, която независимо от някои ограничения все пак се допуска до участие в президентските избори, при това с реални претенции да поеме властта. За сравнение, никой от кандидат-президентите в трите последни изборни кампании в Русия не мечтаеше дори да стигне до втори тур, при все че някои отбелязаха резултат, различен от статистическата грешка. Всеки от тях всъщност бе спаринг партньор на фаворита.

Каква е причината? Ще отбележим, че Венецуела има все пак силни демократични традиции - последният диктатор бе свален през 1958 г. - и Чавес не може да ги наруши без риск за легитимността си. Напротив, той постоянно апелира за демокрация и обвинява политиците, свързани с олигархията, че предават идеалите на революцията от 58-а година. В Русия тези традиции са далеч по-малко.

Освен това Чавес можеше да търпи реалната опозиция и доколкото абсолютното мнозинство във Венецуела я свързва с въпросната неефективна и непопулярна олигархия. А Чавес е възприеман като благодетел, осигурил на широките маси липсващия преди достъп до образованието и здравеопазването. Путин отначало също вкара в играта “контраста” с предшественика си (ефективният и дееспособен лидер бе сравняван с една ...

Публикувана на 10/11/12 05:38 http://e-vestnik.bg/15823/dva-podaraka-za-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване