10/11/12 11:26
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Делото за убийството на Анна Политковская приключва без поръчител

Делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская е пред приключване. Решението ще гласи, че извършителите са действали в интерес на поръчителя, но той остава неизвестен, пише “Коммерсант”, като се позовава на източници от следствеието.

Обвинения в окончателната им редакция вече са предявени на предполагаемите извършители на престъплението – братя Махмудови и един от организаторите Сергей Хаджикурбанов. В четвъртък по делото трябва окончателно да бъде обвинен и чеченския мафиот Лом-Али Гайтукаев.

Според версията на следствието, Хаджикурбанов е основният организатор на убийството на Анна Политковская. „Поръчката“ на журналистката е получил известният чеченски „авторитет“ (така на руския сленг наричат лидерите на организирани престъпни групи – бел. ред.) Лом-Али Гайтукаев от неизвестно лице.  Поръчителят не е бил доволен от публикациите на журналистката, в това число и за неспазването на човешките права в Русия. 

Предстои следствието да предяви окончателното обвинение към Лом-Али Гайтукаев, който в момента лежи в затвора в Украйна за опит за убийство, както и към Павлюченков. Делото относно неизвестния поръчител ще бъде отделено в специално производство. „Коммерсант“ припомня, че подполковник Павлюченков увери следствието, че от убийството на журналистката били заинтересувани бизнесменът Борис Березовски и ексемисарят на чеченските терористи Ахмед Закаев, който също като Березовски, е във Великобритания.

Версията обаче не устройва семейството на Политковская и в.“Новая газета“ (където работеше журналистката), които смятат, че е „политически-мотивирана“. Березовски също отрича какъвто и да било мотив, като припомня и обвиненията за убийството на директора на водещата руска телевизия ОРТ Владислав Листиев през 1995 г., когато олигархът е държал контролния й пакет акции. В същото време публикациите на Политковская бяха остро критични към политиката на президента Владимир Путин и неговия съратник – държавния глава на Чечения Рамзан Кадиров.

The post Делото за убийството на Анна Политковская приключва без поръчител appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване