10/11/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев номинира Борис Велчев за конституционен съдия

Росен Плевнелиев номинира  главния  прокурор Борис Велчев за  член на Конституционния съд. От пресцентъра на „Дондуков“ 2 обявиха ,че тази кандидатура се извършва „съгласно установените процедури и практики в Президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности“. 
Справка на klassa.bg показа, че от  началото на мандата на Плевнелиев на „Дондуков“ 2 други подобни кандидатури се обявяваха  като обект за обществено обсъждане, за да може държавният глава в крайна сметка да вземе своето решение. В този случай обаче не е поставен краен срок, в който да се изпращат становища до президента, и не става ясно кога трябва да се случи назначението.
Според официалното съобщение, „академичните постижения и юридическият опит на Борис Велчев, натрупан на различни позиции, мотивира държавния глава да го номинира за съдия в Конституционния съд“. Президентът е уверен, че Велчев „притежава професионални и нравствени качества, които ще му позволят да продължи да работи за утвърждаването на Република България като модерна правова държава“.
В мотивите за номинацията е дадена и биографична справка. От нея става ясно, че главният прокурор е доцент от 1997 г., а от 2012 г. е професор по наказателно право. Велчев е също така ръководител на Катедрата по наказателноправни науки във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, преподавател по наказателно и международно наказателно право. Член е и на УС на Националния институт на правосъдието.
В периода 2002 – 2005 г. Борис Велчев е юридически съветник на президента и председател на Правния съвет на държавния глава, а е главен прокурор и член по право на Висшия съдебен съвет от 2006 г..
Според Росен Плевнелиев, под ръководството на Велчев Върховната касационна прокуратура станала значително по-прозрачна и открита за публичен контрол. Той е автор на редица публикации, включително посветени на проблемите на конституционното право, се казва в мотивите на държавния глава.
Борис Велчев също е изпратил мотиви до президента за своята кандидатура, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 2. „Искрено съм Ви признателен за решението да ме номинирате за съдия в Конституционния съд на Република България“, започва писмото.
Велчев обещава, че ако бъде избран, ще работи „почтено, отговорно и непредубедено, ръководен единствено от разбирането си за необходимостта за изграждане на правова държава“.
Избор на двама нови конституционни съдии до края на месеца трябва да направи и Народното събрание. В сряда, в последния момент преди заложения срок, постъпиха четири номинации. Те са на двама зам. председатели на парламента – Екатерина Михайлова (предложена от Синята коалиция) и Анастас Анастасов (ГЕРБ), както и на съдиите Венета Марковска (независими депутати) и Татяна Върбанова („Коалиция за България“).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване