10/11/12 05:40
(http://e-vestnik.bg/)

Поколението на Мера: Франция си отгледа собствени ислямисти

ДПА

Франция е принудена да приеме нова реалност - въвличането в ислямистко насилие на поколението изгубени момчета от имащите лоша слава общински жилища за социално слаби.

До миналия уикенд Мохамед Мера, 23-годишният дребен престъпник, който се обърна към радикалния ислям и застреля седем души през март в Тулуза, бе смятан за особняк.

От детските приюти до затвора и избирателния ислямизъм, който му позволяваше да пропуска молитви, но въпреки това да заявява правото си да води джихад, биографията на Мера не приличаше съвсем на тази на типичен фундаменталист.

Има обаче още като него там, откъдето той идва, както разкриха заподозрени, арестувани и неутрализирани при антитерористична операция в събота.

Заподозреният лидер на групата от 12 души, арестувани заради нападение с граната в еврейска бакалия близо до Париж миналия месец, са лежали в затвора като Мера за дребни престъпления, преди да се обърнат към радикалния ислям.

Подобно на Мера, Жереми Луи-Сидни също изглеждаше решен да жертва никому неизвестната си младост, като умре в огън от куршуми.

33-годишният баща, който бе убит, след като откри огън по полицията, носеше завещание, адресирано до Аллах, и бе обръснал брадата си - знак, че е готов да стане мъченик, според следователи.

“През последните няколко месеца се питахме дали има и други като Мохамед Мера във Франция. Днес знаем отговора”, каза експертът по тероризма Матю Гидер пред вестник “Журнал дю диманш”.

Експерти по тероризма говорят за времето преди и след Тулуза. Преди Мера терористичните атаки във Франция са били предимно дело на чужди лица и групи - от Карлос Чакала през 70-те и 80-те години на миналия век до алжирската Въоръжена ислямистка групировка, която извърши серия бомбени атентати в средата на 90-те.

През цялото първо десетилетие на 21 век Франция до голяма степен оставаше незасегната от вътрешен тероризъм, който накара четирима британци с южноазиатски и карибски произход да се взривят през 2005 г. в лондонската транспортна система. Най-големият проблем на Франция по това време бяха общинските жилища.

Анализатори казват, че социалното отчуждаване, което прерасна в масови протести в предградията на Париж през 2005 г., сега подхранва възхода на радикалния ислям.

Френски медии, които се позовават на разузнавателни агенции, съобщават, че има 200 известни поддръжници на въоръжения джихад във Франция, като близо половината от тях се вписват в профила “ислямист престъпник”.

“Няма, от една страна, престъпност, а от друга - тероризъм. Двете може да се преплитат”, каза вътрешният министър Манюел Валс пред телевизия ТеЕф1.

“Профилите на терористите приличат на профилите на наркотрафикантите или на престъпниците от Еширол”, каза той, визирайки предградие на Гренобъл, където престъпна група намушка с ножове неотдавна двама младежи след училищна свада.

Антисемитизмът, който отдавна се прокрадваше във френските предградия, служи за мотивация на това ново поколение от терористи.

Еврейски групи казват, че убийството на трима еврейски ученици, равин и трима войници, извършено от Мера, макар да е глобално заклеймявано от мюсюлмански групи, вдъхновява бъдещи имитатори.

Службата за защита на еврейската общност - организация, която осигурява охрана за религиозни служби, е изчислила, че е имало 386 антисемитски атаки във Франция между януари и август 2012 г. - повече от извършените 266 за същия период през 2011 г.

Службата свързва увеличението директно с нападението на Мера срещу еврейското училище. По време на арестите през уикенда полицията е открила списък с еврейски организации в Париж, което е създало подозрения, че групата на Луи-Сидни може да е подготвяла следващи нападения.

Президентът Франсоа Оланд се опита да успокои еврейската общност завчера, като обеща засилване на мерките за сигурност и нулева толерантност към расизма и антисемитизма. “Няма да има толерантност, няма да има безнаказаност”, каза той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване