10/11/12 09:50
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия

Настоящият главен прокурор Борис Велчев е кандидатурата на президентството за член на Конституционния съд, съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Кандидатурата на Велчев се спрягаше до момента неофициално, а президентът твърдеше, че има пред вид общо три кандидатури за поста от президентската квота.

„Борис Велчев е човек, доказал своята компетентност, комуникативност и добронамереност. Аз съм уверен, че той е най-правилният избор, който мога да направя”, заяви президентът.

С обявяването на кандидатурата ВСС ще има задачата по-скоро да избере нов главен прокурор. Днес съветът откри процедура по избор на заместник на Велчев – става дума за шефа на следствието Бойко Найденов, мандата на който изтича след месец. Най-вероятно на 18 октомври ВСС ще стартира процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на Велчев изтича на 23 февруари 2013 г., но ако той преждевременно напусне поста, както явно ще стане, то процедурата ще трябва да се задвижи по-бързо.

Вчера в късния следобед станаха ясни и кандидатурите за членове на КС от квотата на парламента. Това са зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска (номинирана от независими депутати), съдийката от Върховния касационен съд Татяна Върбанова (номинирана от БСП) и заместник-председателите на парламента Анастас Анастасов (номиниран от ГЕРБ) и Екатерина Михайлвова (номинирана от Синята коалиция). От тях парламентът ще трябва да избере само двама, като това трябва да стане на 31 октомври.

The post Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване