10/11/12 05:35
(http://e-vestnik.bg/)

Уго Чавес пред предизвикателствата на икономиката

По време на предизборната си кампания президентът Уго Чавес обеща да задълбочи постиженията на “социализма на 21-и век”, което означава още по-голяма роля на държавата в икономиката. Това послание му осигури изненадващата победа с преднина от 11 процента в оспорваната надпревара.

Въпреки това той ще започне четвъртия си президентски мандат в условията на сериозни икономически предизвикателства. Правителството, свикнало да харчи с широка, като финансира щедри социални програми - които в крайна сметка помогнаха на Чавес да спечели изборите - може да бъде принудено да въведе значителни ограничения.

Чавес е изправен пред икономически бомби със закъснител, например бързо разрастващия се държавен дълг, една от най-високите инфлации в Латинска Америка и отслабваща национална парична единица.

Мнозина икономисти смятат, че Чавес няма да има друг избор освен да девалвира националната парична единица, боливара, най-малко наполовина, и че това ще стане най-късно в началото на следващата година. А с това парите в джобовете на хората внезапно ще станат много по-малко, а инфлацията ще се увеличи, което ще направи множество потребителски стоки недостъпни за по-бедните венецуелци.

“Ще му се наложи да се справя с някои основни, ежедневни капиталистически принципи, например да намали инфлацията”, която в момента е 18 на сто, заяви Едуардо Хамара, преподавател по проблеми на Латинска Америка в Международния университет на Флорида в Маями.

Регулираните цени и правителствените субсидии за основни хранителни продукти отслабиха инфлационния натиск, но девалвирането със значителен процент ще тласне цените нагоре и може да задълбочи дефицита на някои стоки, твърдят икономисти.

“Инвестициите в социални програми са добра политика, но той трябва да върши и други неща, за да повиши производителността на икономиката”, твърди Хамара.

През тази година венецуелската икономика регистрира увеличение с пет на сто, но това се дължи изключително на правителствени разходи, предимно за увеличаване на заплатите на повечето от 2,4-те милиона държавни служители. Значителни средства бяха изразходвани и за строителството на домове, които Чавес раздава, заяви Педро Рибейро, икономист в компанията “Рубини глоубъл икъномикс” в Ню Йорк.

“Според нас краткосрочните прогнози са мрачни”, продължи той. През следващата година се очаква увеличение на брутния вътрешен продукт с 2 на сто, а “инфлацията може да скочи и до 30 процента”.

На черния пазар обменния курс на венецуелския боливар през юли бе двойно по-нисък от официалния, който се определя от правителството. А сега вече разликата между черния и официалния курс е тройна.

В сърцевината на икономическите предизвикателства пред Чавес е намаляващото производство на петролната промишленост, която генерира 95 на сто от износа и финансира социалните програми на Чавес. Управлението на страната с най-големите регистрирани петролни запаси в света досега изолираше Чавес от последствията на политиката му на конфронтация, като се очаква и намаление на чуждестранните инвестиции.

Според Дейвид Рийс, икономист в лондонската консултантска компания “Кепитъл икъномикс”, правителството е останало със сравнително малко пари, “тъй като досега финансираше бума на вноса преди изборите. Сега вероятно вносът ще бъде ограничен и отново ще се появи недостиг на някои стоки”.

Според експерти стагнацията в добива на петрол се дължи на недостатъчния обем на инвестициите и на проблеми с управлението на държавната петролна компания.

В един от критериите за доверието на инвеститорите във Венецуела - цената на венецуелските облигации - вчера бе регистриран спад между 5 и 7 на сто, заяви Ръсел Далън, управляващ партньор на брокерската компания “Каракас кепитъл маркетс”. Цената на облигациите спадна, след като Чавес победи своя съперник Енрике Каприлес, който спечели 44 на сто от гласовете - всъщност това бе най-малката разлика между победителя и класиралия се на второ място претендент в историята на президентските избори във Венецуела.

Правителството увеличи тройно държавния външен дълг от 24,2 милиарда долара, когато Чавес пое за пръв път президентския пост, до 88,7 милиарда долара през първото тримесечие на тази година. Много от кредитите дойдоха от Китай, който ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване