10/12/12 23:05
(http://e-vestnik.bg/)

Байдън и Райън подгряха публиката за втория дебат Обама - Ромни

Дебатът Байдън - Райън. Снимка: от тв екрана

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му за поста Пол Райън си размениха остри реплики за политиката на администрацията на Барак Обама в първите минути на телевизионния дебат помежду им. Във фокуса на началото на дебата беше външната политика на САЩ и по-специално темите за Либия и Иран. Още в първите минути Райън обвини Белия дом, че представя на света образ на слабост на САЩ. С цялото ми уважение, това са куп глупости, заяви в отговор на критиките към външната политика на сегашната администрация Байдън.

По думите на Райън администрацията на Обама е дала объркваща информация за убийството миналия месец на посланика на САЩ в Либия. Отне две седмици на президента да признае, че е било терористична атака, заяви конгресменът от Уисконсин. Байдън обеща, че администрацията ще открие и изправи пред правосъдието извършителите на нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември и ще поправи пропуските в сигурността на дипломатическата мисия там.

Важна роля в първия и единствен дебат между кандидатите за следващ вицепрезидент на САЩ изигра и израелският премиер Бенямин Нетаняху, посочва Асошиейтед прес. Райън обвини Байдън и президента Обама, че пренебрегват Нетаняху и предоставят на Иран време, за да създаде ядрено оръжие. Б00айдън заяви в отговор, че Обама се е срещал десетки пъти с Нетаняху и че Иран все още не разполага с ядрено оръжие, а твърденията за обратното нарече “празни приказки”.

Атмосферата по време на дебата беше напрегната. Байдън често прекъсваше опонента си и се присмиваше на много от отговорите на Райън. Републиканецът същевременно се усмихваше самодоволно, докато вицепрезидентът говореше, посочва Ройтерс. Байдън, на когото се възлагат надежди да поправи впечатлението от слабото представяне на президента Барак Обама на първия му дебат с кандидата за президент на републиканците Мит Ромни, осигури емоцията и страстта, за които Обама бе критикуван, че му липсват на дебата миналата седмица, отбелязва още Ройтерс.

Въпреки това Райън е спечелил минимална победа в телевизионния дебат. Той събра 48% от гласовете на американците, а Байдън - 44%, съобщи Си Ен Ен като се позова на социологическо проучване. Във връзка с това интернет потребители подложиха телевизията на сериозна критика. На сайта на Си Ен Ен ползвателите оставят стотици съобщения, в които недоумяват по повод резултатите от анкетата. Според повечето от тях дебатите несъмнено били спечелени от Байдън.

Подобни са и данните на телевизия Си Би Ес, според която Джо Байдън е победител в снощните дебати. “Според нашето социологическо проучване Байдън е победител според 50% от гледалите дебатите американци. Пол Райън получи едва 31%”, се посочва в разпространено днес съобщение на телевизията.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни увеличи преднината си пред сегашния държавен глава Барак Обама до 3 процентни пункта по-малко от месец преди изборите на 6 ноември, сочи новото проучване на избирателните нагласи на Ройтерс/Ипсос. Рейтингът на Ромни расте в последно време, след като той спечели първия предизборен телевизионен диспут на 3 октомври, отчасти заради пасивното представяне на Обама.

Вицепрезидентът Джо Байдън и републиканецът Пол Райън влязоха в остри спорове по време на телевизионния си дебат снощи, за разлика от дебата между Барак Обама и Мит Ромни преди седмица, пише “Ню Йорк таймс”. Байдън отправяше остри атаки срещу конкурента си, каквото Обама не стори, а Райън вдъхновено излагаше консервативните възгледи за политиката, което Ромни направи сдържано.

Според вестника 90-минутният дебат, преминал в бързо темпо, е създал атмосфера на остър сблъсък по това как правителството се е справило с терористичното нападение в Бенгази, темпото на икономическото възстановяване и ролята на правителството за появата на бюджетното бреме на страната. Въпреки че президентът Обама и претендентът да го измести ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване