10/12/12 23:06
(http://e-vestnik.bg/)

След поредица скандали Италия се заема по-сериозно с корупцията

Ройтерс

Италианският министър-председател Марио Монти обяви вчера планове за създаване на поста комисар за корупцията, след като правителството настоя за приемане на закон против корупцията, за да укрепи общественото доверие в политическа система, пострадала от поредица от гръмки скандали.

Поредица от скандали с участието на местни политици от управляващите среди още повече навреждат на образа на и без това доста злепоставената политическа класа в Италия броени месеци преди националните избори. Негативната реакция засилва позициите на популистките политици, а традиционните партии са объркани. Поради това се увеличава вероятността вотът да не даде силен мандат на никого.

Случаите, в които са замесени местни политици, обвинени, че незаконно са присвоявали партийни средства, за да си купуват коли и да ходят на скъпи почивки, прави още по-спешни усилията за одобряване на законопроект срещу корупцията, чието приемане се бави в парламента. “Законът има голяма символична стойност, особено с наближаването на изборите”, каза авторът на книгата за италианската корупция “Атлас на корупцията” Алберто Ванучи. “Двайсет години, след като забрави за този въпрос, управляващата класа най-после прави нещо по проблема с корупцията, който тъне в забрава от толкова време”, каза Ванучи.

Две десетилетия след аферата “Градът на подкупите”, която срина политическата върхушка на Италия от времето на Студената война, в съдилищата, вестниците и по телевизията се развихря нова вълна от корупция, в която понякога е замесена организираната престъпност.

Вчера полицията арестува висш служител в Ломбардия, най-богатия район в Италия, за купуване на гласове чрез калабрийската мафия, която има силно влияние на север. Това стана, след като Монти разпусна местната управа столицата на южната област Реджо Калабрия заради проникване на мафията. “Преди скандала “Градът на подкупите” корупцията беше системна и продължава да е системна днес”, каза Ванучи.

Последните социологически проучвания показват, че скандалите засилват позициите на популисткото движение “Пет звезди” на генуезкия комик Бепе Грило. То се превръща във втория по големина блок след водещата левоцентристка Демократическа партия, изтласквайки на трето място господстващата някога партия на бившия министър-председател Силвио Берлускони “Народ на свободата” (НС).

За да укрепи доверието в политическата система и да покаже, че се прави нещо за изкореняване на корупцията, служебното технократско правителство на Монти се опитва да прокара законопроект против корупцията, който ще бъде гласуван от Сената следващата седмица.

Законопроектът, който се бави в парламента от две години, без да бъде одобрен, предвижда увеличаване на наказанията за някои видове измами и подкупи, включва нови престъпления като търговия с влияние и забранява на хора, осъдени за измами, да се кандидатират за каквито и да е обществени длъжности. Ако бъде одобрен от Сената следващата седмица, той ще трябва да мине през Камарата на депутатите (долната камара на парламента), преди да стане закон.

В сряда правителството обяви и законодателство за създаване на поста комисар за борба с корупцията, който да има разследващи правомощия, и оповести конституционни промени, с които да си възвърне контрола върху разходите от областните правителства, които са в центъра на много потресаващи случаи.

Историите за екстравагантни случаи на корупция стават известни в момент, когато италианците понасят несгодите на тежка рецесия и нови болезнени данъци, въведени от Монти, за да се спаси третата по големина икономика в еврозоната от дългова криза като тази в Гърция.

Според прокуратурата има информация, че високоплатен местен партиен служител от района Лацио, който включва Рим, е източил милиони евро от обществените средства за финансиране на кампании, за да почива на френската Ривиера, да се храни със стриди и шампанско в изискани ресторанти и да си купи БМВ 4×4, когато завалял сняг в Рим.

Съдебни източници казаха, че той е бил арестуван по-рано този месец, а вчера срещу още един местен служител от Лацио е започнало разследване за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване