10/12/12 23:22
(http://www.klassa.bg/)

Ще клонират ли мамута?

Благодарение на уникалната находка в Якутия, ще има възможност за клониране на мамут, съобщи "Голось России". Участниците в международната палеонтологическа експедиция от Русия, Корея, САЩ, Канада, Швеция и Великобритания откриха останки на доисторическото животно със запазили се органи, в които са намерени живи клетки.
Международната палеонтологическа експедиция „Яна-2012” се състоя през август в Уст-Янския район на Якутия. Тук миналата година бяха намерени тела на мамут, бизон и древен кон. И още тогава изследвалите ги водещи световни палеонтолози обсъждаха идеята за клониране на доисторическите животни. Но за нейното реализиране пречеше отсъствието на живи клетки в намерения материал.

Сегашната сензационна находка може да реши проблема, разказа в интервю за "Гласът на Русия" ръководителят на експедицията и директор на Музея на мамута в град Якутск Семьон Григориев:

- Намерихме добре запазили се образци мазнини, костен мозък и козина. Разгледахме ги с микроскоп и видяхме цели ядра на клетки. Това ни дава надежда, че находките могат да потрябват в бъдеще за нови изследвания.

В току-що приключилата експедиция, която, както и предишните, бе организирал Североизточният федерален университет (СИФУ), участва и ръководителят на центъра Sooam Biotech Хванг Ву-Сук. Той потвърди, че откритите клетки могат да се използват за клониране.

Сътрудничеството между СИФУ и Sooam Biotech ще продължи. В процеса на реализиране на съвместния проект учените се надяват да осъществят клонирането. Те имат намерение да оплодотворят слонова яйцеклетка с генетичен материал на мамута, а след това да я поместят в утробата на слон. След 22 месеца ще може да се очаква появата на мамутче.
Но някои учени сочат, че процесът на клонирането на мамут е непредсказуем. По-специално, ръководителят на отдел епигенетика на Института на обща генетика към РАН Сергей Кисельов не изключва, че геномът на мамута ще донесе няколко „заспали” в него вируси, които човечеството вече е „забравило”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване