10/14/12 12:43
(http://www.klassa.bg/)

Фермерите трябва да отглеждат поне 3 култури за получаване на директни плащания

Със старта на новата Обща селскостопанска политика фермерите ще трябва да отглеждат поне 3 култури, за да получават директни плащания. Това обясни заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред земеделски производители в Първомай. Схемата за зелено директно плащане ще е задължителна за прилагане, с изключение на малките фермери. Новите изисквания предвиждат всяка една от трите култури да не бъде по-малко от 5%, а основната култура да не надвишава 70% от общата площ. Въвежда се условие и за поддържане на екологично насочени площи като тераси, буферни ивици, редици дървета или площи земя под угар. Поради спецификата на различните видове директни плащания държавата ни ще настоява за тяхната независимост. По този начин налагането на санкции за неспазване на "зелените" дейности няма да води до намаляване и на базовото плащане.
Заместник-министър Боянова подчерта и важната екологична роля на трайните насаждения. "Ето защо те трябва да се считат за "зелена" дейност и да не им се налагат допълнителни изисквания", каза тя.Именно екологизацията е един от основните аргументи за защита на бюджета на общата селскостопанска политика. Не трябва да бягаме от позеленяването, а да направим всичко възможно да вземем максимума от него, каза зам.-министър Боянова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване