10/15/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

BAE Systems ще се съвзема от неуспешното сливане с EADS със сделки за £30 млрд.

BAE Systems ще се фокусира върху комплекс от жизненоважни сделки за износ на стойност над £30 млрд., за да осигури бъдещето си след провала на мегасливането с EADS. За да постигне целите си за ръст на фона на бюджетни съкращения в ключови пазари като Обединеното кралство и САЩ, производителят на военна и авиационна техника ще трябва да се фокусира върху тези потенциални договори. Сред тях са сделки за продажба на самолета Typhoon в Азия и учебния самолет Hawk в САЩ.
BAE ще работи паралелно с EADS, за да се опита да спечели договори за Eurofighter Typhoon, който е изграден посредством съвместно предприятие между двете компании и италианския отбранителен гигант Finmeccanica. Сред договорите са един със Саудитска Арабия на стойност £7 млрд. за осигуряване на още 48 самолета Typhoon, както и за предоставяне на обучение и оръжия. BAE също така е в процес на преговори за продажбата на самолети Typhoon в Оман и Малайзия, като последната иска да закупи първоначално 18 изтребителя с опция за още 18.
В САЩ BAE се е насочила към договор за предоставяне на модела Hawk на американските военновъздушни сили като нов самолет за обучение. Сделката ще отбележи още един пробив за BAE в САЩ. Поръчката е на стойност над £6,8 млрд., а Hawk се очертава като един от фаворитите. Въпреки това е малко вероятно договорът да бъде подписан преди 2014 г. и BAE, която работи по оферта с Northrop Grumman и L-3 Link, е изправена пред ожесточената конкуренция на Lockheed Martin и Boeing.
„Износът е от решаващо значение за бъдещето на британската отбранителна промишленост. BAE е добре позиционирана по отношение на своите пазари, а в крайна сметка можем да се насочим и към Бразилия“, заяви Хауърд Уийлдън, управляващ директор на британската  асоциация за отбрана и сигурност ADS. Ръководството на BAE не се отказва и от надеждата компанията да грабне £13 млрд. от договора за изтребители в Индия. Делхи избра френската Dassault като предпочитан партньор за предоставяне на 126 изтребителя в началото на годината, но договорът все още не е подписан.
Смята се, че Иън Кинг и Том Ендерс, ръководителите на BAE и EADS, са се съгласили да ускорят преструктурирането на съвместното предприятие Typhoon въпреки провала на преговорите за сливане. Те също така работят върху нова оферта към индийското правителство, която да включва по-ниска цена за самолета Typhoon, както и по-добра радарна система. По отношение на перспективата за сделка с Индия Уийлдън каза: „Франция е на крачка от успеха, но все още имаме шансове.“
Със спечелването на договорите отвъд океана BAE също може да потуши инвеститорския гняв към председателя на борда Дик Оливър и към Иън Кинг. Invesco, собственик на 13% от BAE, притиска компанията да продължи да връща пари на акционерите чрез обратно изкупуване на акции, вместо да обмисля по-нататъшни придобивания. Сделките за износ ще осигурят на BAE стабилни дългосрочни приходи и ясен източник на растеж извън вътрешния пазар на Обединеното кралство. Някои анализатори от лондонското Сити смятат, че осигуряването на сделката със Саудитска Арабия ще позволи на BAE да придвижи ново обратно изкупуване на акции за £500 млн., тъй като договорът включва предварително плащане в същия размер.


По в. „Дейли телеграф“


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване