10/15/12 17:10
(http://www.klassa.bg/)

БСК: Има опасност от ликвидна криза

Явно е от всички тези стъпки свързани с въвеждане на нови данъци върху депозитите и евентуално върху доходите от инвестиции на БФБ, че съществува опасност от ликвидна криза в условията на валутен борд. Това коментира пред БНР председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев, посочвайки, че разговорите за различни данъчни промени са известни политически трикове и обществото се подготвя предварително.

Според Данев екипът на Министерството на финансите е доста слаб в прогнозите, защото не е могъл да прогнозира икономическото развитие в Европа, както и в България. Шефът на БСК припомни, че в бюджета беше заложен ръст на БВП от 2.3%, а „колко постигаме ние тази година?!“ „Кое ми гарантира, че тези същите хора сега прогнозират точно?! Сега смятаме, че ръст от 1,9% за 2013 г. също е труден за реализиране“, каза Данев.

Председателят на БСК подчерта, че когато се прави данъчна промяна, трябва да са ясни целите и начина на провеждането й. Той напомни, че преди месец депутат от ГЕРБ е предложил облагането на лихвите по влоговете, но тогава всички са приели това за шега.

От БСК са категорични, че заявените от правителството причини за въвеждане на нови данъци - справедливост и средства за пенсиите - са под въпрос. А тази неяснота създава непрогнозируемост на българската икономика, затова инвестициите са се сринали. Данев прогнозира, че няма да се съберат планираните 120 млн. лева, които се очакват догодина от въвеждането на данъка върху лихвите по влоговете.

От КТ "Подкрепа" пък настояха за оставката на финансовия министър Симеон Дянков в официална декларация. От синдиката обясниха, че няма социален диалог за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите. "Подкрепа" ще обсъди с останалите социални партньори идеята да сезира Върховния административен съд, ако парламентът приеме идеята за новия данък.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване