10/15/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Гърция напуска еврозоната до шест месеца

Гърция най-вероятно ще напусне еврозоната в следващите шест месеца, сеназционно съобщи шведския финансов министър Андерс Борг. Изказването му става в момент, докато европейските лидери се подготвят за срещата на върха идната седмица, чиято централна тема ще бъде проблемът за спасяването на еврото, съобщава Bloomberg.
„При най-вероятният сценарии Гърция ще напусне еврозоната”, коментира Борг по време на ежегодната среща на МВФ в Токио. „Ние определено не трябва да изключваме това да стане в следващата половин година”, допълни той.
Предупреждението на Борг идва едва ден след като Евросъюза получи Нобелова награда за мир, на фона на задълбочаващата се финансова криза и четири дни след като германският канцлер Ангела Меркел се сблъска с бунтовници и анти-нацистки подигравки по време на дипломатическо пътуване до Гърция. Тогава тя коментира, че желае Гърция да остане в еврозоната.



Световни компании давали милиони долари рушвети в Атина

Големи мултинационални компании са дали милиони долари рушвет, за да спечелят договори в Гърция, пише гръцкият вестник "Та неа", цитиран от БТА.
Данните, които са предадени на прокуратурата, обхващат периода 1997 г. - 2008 г., а дадените подкупи са над 26.4 милиона долара.
Изданието пише за замесени поне пет компании, листвани на борсата в Ню Йорк и работещи в сферата на медицинското оборудване, телекомуникациите, автомобилната промишленост и търговията с тютюневи изделия. Според документи на американското министерство на правосъдието компаниите са признали, че са давали подкупи на гръцки политици и високопоставени служители, за което им е наложена глоба в размер на 350 милиона долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване