10/15/12 10:27
(http://www.klassa.bg/)

Информационна секция за проект CANEPAL ще бъде открита в Националния исторически музей


София. Информационна секция за проект CANEPAL ще бъде открита днес, от 16.00 ч. в Националния исторически музей (НИМ) - етнографската част на постоянната музейна експозиция. Това съобщи за Агенция "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ). Проектът CANEPAL (септември 2010 г. – август 2014 г.) е подкрепен финансово от програмата “Култура ” на Европейската комисия. В него участват девет партньори от осем европейски страни – етнографски музеи, университети, изследователски институти, експерти по информационни и комуникационни технологии от България, Гърция, Естония, Испания, Италия, Полша, Унгария, Франция. Те изследват въпросите, засягащи устойчивото развитие на селските райони, и си поставят за цел да интерпретират и да покажат на различните публики ценността на пастирското наследство в Европа в миналото и днес.
Българският участник в проекта е НИМ. Асоциирани партньори са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей и Регионален исторически музей, Смолян. НИМ работи в сътрудничество с институтите по животновъдни науки в Костинброд, Смолян и Троян, с читалищата в Момчиловци и Широка лъка. Особено ползотворно е сътрудничеството с Ареалния етнографски комплекс, Златоград. Предстои задълбочаване на връзките с Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и с Националната художествена академия.
Настоящата изложбена секция си поставя за цел да представи на музейната колегия и на публиката работата по проекта и да създаде среда за организиране на детски творчески ателиета. Тя е предвестник на изложба на тема „Устна традиция, легенди, митове, празнични обреди и музика на пастирските общности в Европа”, координирана от българския екип, която ще бъде организирана през март–септември 2013 г. в РИМ-Смолян. Нейното откриване ще съвпадне с провеждането на международна конференция за нематериалното наследство на пастирските общности в Европа.
 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване