10/15/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Историята на курорта „Св. св. Константин и Елена“

В петък БНТ2 ще излъчи документалния филм на Бистра Варнева и оператора Деян Овчаров за създаването на първия български морски курорт, при социализма познат като „Дружба“, а днес „Св. св. Константин и Елена“.
Историята преплита легенда за корабокрушение, чудотворна спасителна икона и вълшебен извор. По-късно варненските управници решават да вдигнат модерен европейски курорт край манастира, като впрягат за това финансови средства и лично обаяние. Разказът за курорта-манастир лъкатуши през перипетиите на новата българска държава след Освобождението, показва как царската благотворителност може да подкрепи усилията на лекарите и защо климатът край Варна се слави и до днес в Европа.
Филмът разказва и за тайните на морелечението и гроздолечението с почти вековна давност, за развитието на летовището при социализма и за неговия днешен блясък. Зрителите ще разберат как курортът „Дружба“ е сприятелявал хората и променял живота им, и как днес „Св. Св.Константин и Елена“ е едно от най-търсените туристически места в България!


„Мистика, слънце и дружба между народите“ – 19 октомври, 21:35 часа, само по БНТ2!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване