10/15/12 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Кокинов: По делото САПАРД очакваме тежката дума на Върховния съд

Очакваме последната и тежка дума на Върховния съд по делото САПАРД. Това каза градският прокурор на София Николай кокинов пред bTV. Според Кокинов до момента резултатът по това дело е 1:1 – една осъдителна и една оправдателна присъда. Кокинов повтори, че по делото ще работи нов екип и хората в него имат готовност да изпълнят всички препоръки на съда.  В Германия делото приключи със споразумение, но това там, и това в България, тези два случая не са огледални,  поясни градският  прокурор.
В отговор на въпрос на водещите той заяви, че по „Белене“ има две дела. По едното се чака финансова експертиза, а по другото се чака отговор от руската страна.  Съгласно тази финансова експертиза ние ще градим нашата стратегия, обясни още Кокинов.  По другото дело има изготвена поръчка за правна помощ до Русия относно вече закупеното оборудване, относно транспорта, цени, себестойност, каза градският прокурор.
Кокинов коментира и делото с убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, което завърши с  оправдателна присъда. „Това дело е печален пример за скоростта на българското правораздаване. Не зная фактите по това дело и ми е трудно да правя анализ на него, но то е твърде отдалечено във времето“, каза Кокинов. И за пореден път отхвърли версията, че бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен в това убийство с мотива, че по време на извършване на престъплението е бил в чужбина.
Градският прокурор коментира и  правото на самозащита във връзка с присъдата наложена  на  Йордан Опиц, която  разбуни общественото мнение. Стотици се обявиха против ефективната присъда на иконописеца, който застреля младеж във входа на кооперацията, защото го подозирал в кражба. Според градския прокурор  в случая не е имало нападение в неговото жилище, а Опиц е преследвал крадеца по стълбите. От жертва се е превърнал в агресор, каза Кокинов, уточнявайки, че не е работил по казуса. Неизбежната отбрана има за цел само да спре нападението, а не нападателят да бъде убит, каза още градският прокурор.
Според градския прокурор съдебното споразумение трябва да продължи да съществува, но при положение, че в него участват равнопоставено всички страни в съдебния процес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване