10/15/12 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев може да сезира Конституционния съд заради референдума

Президентът заяви в понеделник, че „не изключва възможността“ да сезира Конституционния съд (КС) във връзка с референдума за АЕЦ „Белене“. Росен Плевнелиев каза, че консултациите му с политическите партии тези дни не са довели до консенсус как да бъде формулиран въпросът за националното допитване.
„Не обявявам моето окончателно решение, но все пак в хода на консултациите останаха сериозни съмнения. И имаме различни позиции. Някои казват, че имаме противоконституционност, други казват, че въпросът, който е зададен, е в синхрон със законите и Конституцията. Не получихме общо съгласие и не се обединихме около консенсус за въпроса - такъв, какъвто трябва да бъде“, обясни държавният глава.
Тезата за противоконституционност на допитването е на „Синята коалиция“, които смятат, че въпросът за АЕЦ „Белене“ е единствено от компетенцията на изпълнителната власт. Това каза в петък и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той допълни, че въпреки това ще подкрепи референдум при това с какъвто въпрос поиска БСП, за да не бъде обвинен, че не се вслушва в гласа на народа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване