10/15/12 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Помаци се обявиха против честването на Балканската война

Членове на новоучредено помашко сдружение се обявиха против честването на Балканската война, съобщи сайтът news.bg. Според помаците то води до разделение, при това стимулирано с държавни средства.

„След толкова години политическо преследване ние прощаваме, но при условие, че заедно с нас извървите пътя към обединението и мирното съжителство“, заявиха още от Европейски институт „Помак“.

„Изтрийте от съзнанието си наслоените лъжи за нас и нека да живеем братски в името на държавата и обществото“, призоваха още те.
Председателят на института Ефрем Моллов каза, че помаците у нас нямат еднозначен произход, тъй като имало родове с тракийски, арабски, прабългарски и дори арнаутски корени.

От „Помак“ заявиха, че те не са тюрки и не се причисляват към християнската общност, а са мюсюлмани, изповядващи „умерен ислям“. „В мисленето ни няма никакви крайности. Ние сме били и винаги ще бъдем европейци“, заяви Моллов.

Помаците се оплакаха, че са подложени на държавна репресия, а „ДАНС се превръща в политическа милиция“.

Васил Войнов от Управителния съвет на института заяви, че през последните три месеца хората от сдружението буквално са били преследвани от спецслужбите поради подозрения, че правят обединение с цел подривна дейност срещу държавата.

Помаците отрекоха да имат общи действия с ДПС и заявиха, че няма да се замесват в политиката, „за да не опетнят чистата си идея за братско съжителство с всички етноси в страната“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване