10/15/12 14:06
(http://www.klassa.bg/)

Правителството осигури още 5 млн. лв. за иновации

В тази трудна година, правителството  намери възможност да отпусне 5 милиона лева в подкрепа на иновациите. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова при откриването на форума „Заедно за нов растеж” , който се организира по повод десетгодишния юбилей на Европейския ден на предприемача. Вече е открита е шестата сесия на Националния иновационен фонд и до края на месеца българските предприятия могат да представят пред Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия своите иновативни проекти, за да получат финансиране, каза зам.-министърът.
Едни от най-важните постижения на ЕС са възможността европейските граждани да живеят, работят и пътуват свободно, премахването на търговските бариери и митническите проверки, общи стандарти за производители на стоки за всички държави-членки и на строги изисквания за тяхната безопасност. За гражданите това означава по-голям избор на по-качествени стоки и услуги, а за фирмите – повече работа и потенциални клиенти. За всички това са повече възможности за реализация на идеи, потенциал и умения.
Сред основните предизвикателства в рамките на единния пазар са засилването на защитата на потребителите и предоставянето за онлайн и извънсъдебно решаване на спорове, по-доброто функциониране на пазара на услугите, развитието на електронната търговия, създаване на единна европейска патент, признаването на квалификации, командироването на работници, защитата на пенсии, социалните придобивки и др., каза още Евгения Харитонова.
Активността на всеки член на обществото, креативното мислене и иновациите са решение за излизане от икономическата криза. Всички данни показват, че основният генератор на работни места и просперитет са малките и средни предприятия. За да могат те да функционират, трябва някой да поеме риска, да търси и намира пазарни ниши, да намери съмишленици, т.е. да бъде предприемач. Професията предприемач е една от най-важните, защото осигурява просперитета на цялото общество. Въпросът е как обществото може да осигури минималните условия за развитие на предприемача, добави Харитонова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване