10/15/12 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът на Белгия отказва да преговоря с фламандските националисти

Премиерът на Белгия Елио ди Рупо отказа да преговаря с фламандските националисти за превръщането на страната в конфедерация, предаде АФП. Това искане отправи към него Бард де Вевер, лидер на радикалната партия Нов фламандски алианс (НФА), която спечели убедителна победа във Фландрия на проведените в неделя местни избори. Самият Вебер става кмет на втория по важност икономически център на Белгия град Антверпен. Там той получи 38% от гласовете. В повечето градове и общини на Фландрия кандидатите на неговата партия спечелиха над 30%, което за местни избори е голям резултат, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Ди Рупо отказа преговори с обяснението, че в неделя е имало само местни, а не федерални избори, които са чак през 2014 г.
На извънредните парламентарни избори през 2010 г. НФА спечели над 30% от гласовете и Де Вевер би трябвало да стане премиер. Но на крайните му искания за отслабване на федералната власт за сметка на разширяване правомощията на регионите се опълчиха 6 водещи партии във Валония и Фландрия. Те загърбиха своите разногласия  и след мъчителни преговори сформираха кабинета на Елио ди Рупо без участието на фламандските сепаратисти.
41-годишният  Де Вевер излезе наскоро на политическата сцена, но успя да отнеме голяма част от електората на другата националистическа партия „Вламс беланг“. Той залага на борбата с имиграцията и на критиките си към бюджетната политика на Брюксел, заради която данъчните постъпления от богатата Фландрия отиват чрез федералния бюджет в по-бедната Валония.
Де Вевер показа силната си воля и като свали само за една година с диети и спорт 60 кг. Новият кмет на Антверпен е строен мъж с тегло 82 кг, докато преди година тежеше 142 кг.
Във френскоезичната Валония местните избори потвърдиха популярността на Социалистическата партия на премиера Елио ди Рупо.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване