10/15/12 10:10
(http://www.klassa.bg/)

Руските художници създават „Образа на Русия”

Проекът „Образът на Русия” стартира в края на септември, когато 16 млади художника от Франции, Швейцария, Италия, Белгия и Германия докараха свои творби в Москва, съобщи "Голос России".. В продължение на седмица те представиха своите картини в столицата, а след това тръгнаха да се запознават с живота в страната.
След многобройните екскурзии, срещи с колеги и с обикновени хора от Москва и Санкт-Петербург, художниците предадоха впечатленията си върху платното. Резултатите от тяхната работа ще бъдат представени в изложбените зали на Руската академия на изобразителното изкуство.

Изложбата направи нееднозначно впечатление. От една страна, да се гледа по обикновен начин на произведенията на съвременните европейски живописци не е напълно коректно - в края на крайщата, това е техният поглед на Русия отстрани, а за руснаците е добра възможност да разберат, как чужденците виждат столиците. От друга - повечето творби учудват със своята вторичност и не много високо ниво на майсторство.

Реакцията на руските академици по живопис може да бъде определена като сдържана: президентът на Руската академията на изобразителното изкуство Зураб Церетели на откриването на изложбата говори, преди всичко, за новото мислене, а не за школата по живопис.

Градски пейзажи, портрети на класици на руската литература, абстракции и повтаряне на кубизма - така европейските художници са почувствали Русия. Реализмът е малко, и изглежда, единствената картина, нарисувана в класически стил, е мистичната творба на испанската художничка Аранчасу Мартинес „Василиса Премъдра”.

Маркос Марин възприе Русия чрез личността на президента. Както признава самият художник, за него портретът на лидера на държавата е не толкова изображение на политически деец, колкото „елемент от имиджа, именно образа на страната”.

Диого Наваро от Португалия, представя доста любопитни пейзажи, който може да се улови влиянието на класика на британската живопис Уилям Търнър. В своя диптих „Москва и Петербург”, той използва не само бои: на помощ му идват и лепило, вар, и даже цимент, който е взел от работници на улицата. „Сега част от вашата страна физически се намира на моя диптих”, - разказва художникът.

За всеки от художниците Русия изглежда по своему. За някого тя изглежда като огненочервена старица, за друг е вдъхновение за създаването на златен фонтан - един вид Рог на изобилието на 21 век. Можем да се отнесем по различен начин към творбите на европейските художници, но не можем да отречем, че подобен художествен опит да бъде почувствана страната е интересен сам по себе си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване