10/15/12 10:07
(http://www.klassa.bg/)

Световният шампионат 2018: финалът на легендарната арена „Лужники”

През 2018 година Москва ще се превърне в център на световния футболен живот. В столицата на Русия ще се състои церемонията на откриването и първият мач на световния футболен шампионат, както и финалният мач.
В най-големия европейски мегаполис ще бъдат създадени всички условия и за гледане на футболните мачове, и за отлична почивка. Финалният мач ще се състои на стадион „Лужники”, навремето бил главна арена на Олимпиадата-1980. И до сега този комплекс се смята за един от най-добрите в света. Идната година започва неговата реконструкция. За финала ще трябва да се увеличи неговия капацитет от 70 на 90.000 зрители. Освен това, ще има редица технически промени, които няма да повлияят върху външния облик на легендарната арена, разказва шеф-редакторът на агенция „PR-спорт” Андрей Селяников:

- Това е стадион „пет звезди” – висша категория. Но ФИФА има свои изисквания относно финалния мач-2018, и затова е необходима реконструкция. Но „Лужники” е исторически обект и архитектурния облик на стадиона, пуснат още през 1956 година, никой няма да променя. Външно той няма да се промени, а вътрешната инфраструктура ще стане такава, че да отговаря и на най-новите спортни изисквания.

Мачовете на финалната серия ще бъдат проведени на два столични стадиона. Освен на „Лужники”, състезания ще има и на стадион „Спартак”, строителството на който ще започне в най-близко време. Съгласно проекта, той ще може да побира над 40.000 запалянковци.

Очаква се в Москва за откритието и финала да дойдат стотици хиляди гости. Практически във всеки градски парк, евентуално и на Червения площад, ще има така наречени „фен-зони”, където на огромни екрани ще се транслират всички игри на финалната серия.

Между мачовете феновете ще имат възможността да се поразходят из града, да посетят десетки музеи. Освен това, в града има хиляди клубове, барове, ресторанти, които работят денонощно. Представителят на федералната агенция по туризъм Ирина Шчьоголева отбелязва, че в столицата може да се опита и руска кухня, и национална кухня на други страни:

- Традиционно руски летни ястия са окрошката и квасът. С голямо удоволствие опитват пелмени, боршч, шчи. На всички се харесват палачинките с хайвер, със сметана, със сладко. Това гарантирано се харесва на всички. Но имаме и много италиански, японски и китайски ресторанти.
Относно хотелите, в столицата има достатъчно количество хотели „пет звезди”, но също и бюджетни хотели. Специалистите по туризъм препоръчват да се използва метрото за придвижване по града. От една страна това е евтино и бързо, а от друга – метрото е една от визитите картички на Москва.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване