10/15/12 10:35
(http://www.klassa.bg/)

Стартира ІХ Международен конкурс за пианисти „Албер Русел”

Международният конкурс за пианисти „Албер Русел” е основан преди двадесет години от проф. Жермен Муние. До 2006 г. (нейната кончина) тя бе неизменен председател на Фондация „Албер Русел” и журито на конкурса. Конкурсът се провежда под патронажа на министрите на културата на България и Франция и Негово Превъзходителство посланника на Франция в България. Тазгодишното издание стартира на 22 октомври.
 Чест за конкурса е и постоянната подкрепа на институции като: Френски културен институт, София, Държавна музикална академия "Панчо Владигеров", Министерство на културата, Столична община, организацията за авторски права SACEM както и много други организации и частни лица.
Централната фигура на конкурса си остава проф. Жермен Муние, негов инициатор, спонсор и постоянен председател на журито. И нещо повече. В този конкурс тя е вградила своята безгранична щедрост на музикант и човек. Никога няма да се забравят нейните многобройни безвъзмездни майсторски класове не само в музикалната академия но и в музикалните училища на Плевен, Пловдив, Барна, Бургас... С каква щедрост раздаваше себе си, посвещавайки голямата част от творческия си живот на младите български пианисти.
Много от лауреатите на конкурса са изградили блестящи солистични кариери и изнасят концерти в най-престижните зали в света.
Конкурсът е повод за популяризирането не само на френската музика от ХХ век с творбите на изтъкнатие френски композитор Албер Русел, но и творбите на българските композитори, които се изпълняват от чуждите участници.
Конкурсът е международно средище за лансиране на нови таланти, както и успешен пример за партньорство между френски и български институции с доказан престиж.
В журито на Конкурса са поканени изтъкнати френски музиканти като директор на Scola Cantorum Мишел Дени и музикологът на Радио Франсмузик, диригентът Ален Парис.

Артистичен директор на конкурса е проф. Жени Захариева,

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване