10/15/12 10:18
(http://www.klassa.bg/)

Така рекламираха в СССР

Рекламните плакати от 1920-1930 години от колекцията на Галина Бандуркина са представени на изложбата „Самото съветско изкуство” в московския Дом на антикварната книга, съобщи "Голос России"..

„Нито едно, даже най-правилното дело не се движи без реклама”, - пише през 1923 година знаменитият поет Владимир Маяковски. - Това е оръжие, поразяващо конкуренцията”.

Рекламните плакати от съветско време в последните години са много търсени както от колекционерите и историците на изкуството, така и от дизайнерите, които често търсят вдъхновение в работите на майсторите от миналото. Тове не е учудващо: през 20-30 години на миналият век плакатите са били създавани от най-добрите художници на страната.

Колекцията, станала основа на експозицията, е започнала да се формира сравнително неотдавна. Интересът към плаката възниква почти случайно: Галина Бандуркина се заинтересува от това уникално явление в процеса на търсене на необикновени творчески решения за собствения си бизнес. По думите и, освен художествената ценност на съветските плакати, е много важно да бъде разбрано тяхното историческо значение: „Когато започнеш да изучаваш историята на плаката, започваш да разбираш, доколко в тези творби се отразява историята на страната”.

Ако политическият плакат отразяваше официалния живот, то рекламните плакати от това време, поне тези, които са представени в експозицията, за наше учудване не са политизирани. В някои от работите може да се проследи влиянието на традиционната дореволюционна школа, други са създадени под влиянието на конструктивизма. Наистина, тук има малко неща от периода, когато са работили знаменитите „конструктори на реклами” Владимир Маяковски и Александър Родченко. Това са много редки неща, и за колекция, която неотдавна е започнала да се събира, тяхното отсъствие е напълно естествено.

„Тук са събрани работи, много характерни за плакатното изкуство и в частност за рекламния плакат от това време, - каза в интервю за „Гласът на Русия” заслужилият работник на културата, автор на няколко десетки книги по история на плаката Нина Бабурина. - Това са творби, създадени във втората половина на 20-те години, когато е била свита Новата икономическа политика, когато рекламата, може би, е загубила някаква острота, но е спечелила в художествен план”.

Владимир Маяковски смята, че рекламата - това е „името на вещта”. След запознанството с плакатите от 20-30-те години на миналия век става ясно, че тогава имената на вещите са били правени от наистина талантливи майстори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване