10/15/12 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Фандъкова: Криза с боклука няма да има

Старото депо за боклука на София до с. Долни Богров ще бъде отворено отново заради забавянето на строежа на завода за отпадъци. Това призна столичният кмет Йорданка Фандъкова в понеделник по БНТ.
Тя обеща, че нова криза няма да има, въпреки предстоящото затваряне на сметището в кв. Суходол, което трябва да се случи до края на годината.
Столична община е заявила през септември промяна на проекта за рекултивация на старото сметище, което се прави от обединение „Закриване на депо Долни Богров“, съобщи в. Труд. Според новия проект свободният капацитет там ще бъде запълнен с отпадъци, а останалата част – рекултивирана. Стойността на начинанието ще е 36 млн. лв., а срокът за изпълнение – 36 месеца – т.е. до края на 2015 г. Точно тогава трябва да бъде готов заводът за боклук, стана ясно от думите на Йорданка Фандъкова.
В мотивите за промяната на проекта за Долни Богров е посочено продължаващото закъснение на одобрението за финансиране от Европейската комисия на завода. Според Фандъкова условията са изпълнени на 100%, но имало забавяне на съгласуването в различните служби в Брюксел. „Обсъждат се вариантите - има ли държавна помощ или няма - това е въпросът, който в момента стои“, обясни кметицата.
Депото край Долни Богров е приемало отпадъците на София от 1972 до 1995 г. Според плановете на общината, то трябваше да бъде закрито през 2010 г. Площта му е 427 дка, но след скъсването на дигата на р. Лесновска при наводненията през 2005 г. отпадъците вече се разпростират върху 600 дка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване