10/16/12 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Standard & Poor's понижи рейтинга на 11 испански банки

Американската кредитна агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на двете най-големи испански банки - Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Освен тях с по-нисък дългосрочен рейтинг се събудиха още девет по-малки банки в страната. Рейтингът на Santander вече е с две нива по-нисък до "BBB" с "негативна" перспектива. В становището си агенцията посочва, че основната причина за предприетите действия е сваленият преди седмица държавен рейтинг. Тогава оценката по дългосрочния дълг на Испания беше намален с едно ниво до "BBB-", което се определя като "junk". В този случай облигациите на страната нямат инвестиционна стойност и финансирането от международните пазари става все по-трудно за страната. Агенцията потвърждава, че опасенията й за кредитоспособността на Испания се засилват. Те се базират на прогнозите, че целите за бюджетния дефицит няма да бъдат постигнати, а банковата система в страната ще има нужда от повече от 100 млрд. евро.
Междувременно Financial Times, че  Испания най-сетне може би е открила вярната "формула" да отправи официална молба за финансова подкрепа за испанските държавни облигации. Изданието съобщава, че испанските власти няма да искат официална подкрепа от Европейския стабилизиращ механизъм (ESM фонда), а ще отравят молба за кредитна линия (от ESM фонда), която от своя страна да даде възможност на ЕЦБ да стартира своята OMT програма за покупки на държавни (в случая испански) дългови книжа на вторичния дългов пазар.
Мадрид би подписал т.н. "Меморандум за разбирателство" (MoU) относно условията, които ще са необходими да бъдат одобрение и от немските законодатели, но тези условия няма да представляват значителни нови стъпки и мерки за реформи, посочва Financial Times.FT също така цитира неназован официален испански представител според който за сега Мадрид забавя отправянето на такава официална молба за кредитна линия с оглед необходимостта да се вземе решение по спасителните програми за други страни (за Гърция и Кипър) и чак след това "накуп" да се вземе решение на Европейско ниво за общ спасителен финансова пакет.
Според Money.bg mо-вероятно обаче испанското правителство ще продължи да се "мотае" относно оправянето на официална молба и на предстоящата в четвъртък и петък Европейска среща на върха с огллед най-вече на предстоящите през уикенда (на 21-ви) регионални избори в областите Галиция и Баския. Испанският премиер Рахой ще иска на всяка цена неговата партия да спечели изборите в двете област и най-вече в неговата родна Галиция. Ако Рахой и неговата дясна партия обаче изгубят тези местни избори в Галиция и Баския (подобно на загубените през пролетта изброи в областта Андалусия), това от една страна ще се счита и като вот срещу програмата за сурови мерки на икономии и тежки реформи в цяла Испания и от друга стана, като ново разгаряне на "войната" между централната власт в Мадрид и испанските региони преди ключовите регионални извънредни избори насрочени за 25-ти ноември в голямата област Каталуния.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване