10/16/12 14:53
(http://www.klassa.bg/)

Еврозоната регистрира излишък от 6,6 млрд. евро

Външнотърговският излишък на еврозоната през август 2012 е 6,6 милиарда евро в сравнение с 14,7 милиарда през юли, съобщи Евростат. Анализаторите, анкетирани от "Блумбърг", прогнозираха излишък от 10 милиарда евро. През август 2011 беше регистрирано отрицателно салдо на търговския баланс в размер на 5,7 милиарда евро.
Износът от еврозоната през август тази година е достигнал 152,1 милиарда евро, което е с 10% повече, отколкото през август 2011 и с 6,1% по-малко, отколкото през предходния месец. Вносът е нараснал с 1% спрямо същия период на миналата година и намалял с 1,2% спрямо юли 2012, достигайки 145,4 милиарда евро. Износът от еврозоната за периода януари-август 2012 възлиза на 1 трилион 237,3 милиарда евро /плюс 9% спрямо показателя от миналата година/, вносът – 1 трилион 190,4 милиарда евро /плюс 2%/. Следователно положителният търговски баланс на зоната с единна валута за първите осем месеца възлиза на 46,9 милиарда евро в сравнение с дефицита от 26,8 милиарда година по-рано. Стокообменът на целия ЕС през август е отрицателен – 12,6 милиарда евро. Износът от 27-те държави-членки е нараснал с 13% в сравнение с август 2011 и намалял с 6,5% спрямо предходния месец. Вносът се е увеличил с 5% на годишна база и с 3,8% спрямо юли 2012.
Европейският съюз може да бъде унищожен от "кошмарната" дългова криза и Германия трябва или да поеме отговорността за спасяването на единната валута, или да напусне еврозоната, заяви междувременно милиардерът Джордж Сорос, цитиран от Reuters. Кризата е изцяло самовъзпроизвеждаща се и тласка ЕС към трайна депресия. Има съвсем реална опасност от разпад на ЕС, заявява той и отбелязва, че спасението е в ръцете на Берлин.
Според него най-голямата икономика в региона трябва да приеме ролята на "добър хегемон" чрез по-голяма ангажираност за подпомогне не само на своите интереси, но и на тези на страните с дългови проблеми. Берлин трябва да действа като лидер в съюза, както САЩ са действали като лидер на "свободния свят", след Втората световна война, заяви Сорос на конференция, организирана от Националната асоциация за бизнес икономика. Той е убеден, че Германия трябва да спаси еврото, като подкрепи издаването на общи еврооблигации, тъй като ако е успешен, този план ще струва много малко, но при провал ще повлече надолу и самата Германия. Идеята, че правителствата са безрискови, е основното грешно предположение, което подкопава еврозоната. Това може да бъде коригирано с общите облигации, но това е политически неприемливо за Германия", отбелязва Сорос. Докато разходите по задълженията на страните в периферията на валутния съюз се повишават до нестабилни нива, то тези на Германия спадат рекордно, тъй като инвеститорите считат облигациите на Берлин за сигурна инвестиция. Освен общите облигации, които биха разпределили риска по равно между членките на валутния съюз, Сорос предлага и друго решение на дълговата криза, продължаваща вече над 2 години – Германия да се откаже от еврото. "Проблемите просто ще се изпарят, защото стойността на еврото ще спадне и доходността по облигациите на затруднените държави ще се коригира в съответствие", обяснява милиардерът-мениджър на хедж фондове.
Международният валутен фонд и финансовите министри на някои държави извън еврозоната оказват силен натиск върху Германия да направи всичко необходимо, за да се овладее кризата, която все повече засяга глобалната икономика. Берлин е от основните противници на редица идеи, които се обсъждат като отговор на кризата, като общите облигации, даването на банков лиценз на спасителните фондове и удължаването на срока за постигане на фискалните цели на Гърция, където започна кризата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване