10/16/12 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Златото и среброто са най-доходоносни за британските инвеститори

Дивидентите са донесли лъвския пай от възвръщаемостта за инвеститорите на британския фондов пазар от идването на коалиционното правителство на власт, но с най-добро представяне са ценните метали. До този извод водят статистиките на различни източници, малко преди управляващите да преполовят петгодишния си мандат идния месец. Страховете, че паричните пазари ще накажат неубедителните резултати на последните парламентарни избори, се оказаха безпочвени, след като общата възвръщаемост от индекса FTSE 100 на най-големите британски акции надвиши 20% от май 2010 г. насам.
Дивидентите често пъти са били по-добър залог от надеждите за капиталов прираст през този период, а средният британски дялов фонд бие индекса на водещите компании с обща възвръщаемост от 22%, сочат изчисленията на FE Trustnet. За сравнение средният фонд на  Investment Management Association (IMA) за нововъзникващите пазари се е свил с 1% през тези две години и половина при необходим растеж от 9%, за да бъде компенсиран ценовият ръст на потребителските стоки и да се съхрани реалната стойност, т.е. покупателната способност на парите. Страховете около влиянието на инфлацията върху книжните пари подобри доходността от златото, след като цената на метала скочи с 40% в английски лири и 50% за инвеститорите в деноминирани в долари активи. Среброто се представи още по-добре с покачване от 80% в лири и 91% в долари. „И двата ценни метала тръгнаха с по-бързо темпо нагоре след май 2010 г. на обобщена за годината база в сравнение с 13-те години на лейбъристко управление“, коментира Ейдриън Аш от BullionVault.
„Сега, когато финансовият министър Джордж Озборн очевидно не се справя с поставените цели за редуциране на дълга, Международният валутен фонд приканва към завръщане към засилените държавни разходи за сметка на дефицита. Управителят на централната банка Марвин Кинг пък казва, че побеждаването на инфлацията не бива да е единствената цел на институцията. Спестителите имат право да се опасяват от завръщане на високата инфлация от 70-те години, след като самите политики са като извадени от тогава.“ За да поставим периода на коалиционното правителство в контекст, нито FTSE 100, нито който и да било от основните сектори на IMA за акции успяха да достигнат равнището на инфлацията през последните пет години, до голяма степен защото цените на дяловете като начало още не отразяваха пълния мащаб на глобалната кредитна криза.                 


По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване