10/16/12 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

Иранските тайни служби излизат в интернет

Асошиейтед прес

Вече може да се надзърне в сенчестия свят на най-важната иранска разузнавателна служба само с едно кликване на мишката. Като неочаквана демонстрация на прозрачност министерството на разузнаването и сигурността вече поддържа интернет страница с адреси на областни бюра, призиви за ценни сведения и антиамерикански есета, осмиващи засилващите се темпове на затлъстяване, пренаселеността на затворите и стрелбите в училищата.

На сайта не се съобщава каква точно е целта му, но той изглежда като част от засилващите се опити на иранското ръководство да пропагандира национално единство и да демонстрира властта си на фона на западните санкции и международната изолация. След протестите в Техеран миналия месец заради обезценяващата се иранска парична единица темата за нуждата всички да направят жертви в тези трудни времена присъстваше доста осезаемо в предаваната в националния ефир петъчна молитва. А в сряда върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей описа санкциите като “война срещу един народ”.

Новият уебсайт също така се вписва в иранския наратив за “тихата война” в кибернетичното пространство срещу западните културни и политически влияния. Повече от година лидерите на Ислямската република шумно пропагандираха плановете си за “чист” интернет, които може да са опит за блокиране на западно съдържание, но уебспециалисти се усъмниха в техническата им изпълнимост.

“Министерството навлиза в интернет, за да направи присъствието си видимо за иранското общество, особено за младите, които използват световната мрежа”, каза Меир Джаведанфар - роден в Иран политически анализатор, живеещ в Израел. “По същество това е демонстрация на сила”. Това, което липсва в иновативен план на новия сайт на персийски език www.vaja.ir (страницата до голяма степен е просто списък с истории и линкове), той компенсира с чисто антиамерикански бръщолевения.

Кликване върху “Америка от друга гледна точка”. “Списъкът на позора” включва пренаселеността на американските затвори, все по-голямото затлъстяване, статистически данни за стрелбите в училищата, разказва защо поддръжниците на евтаназията искат “да убиват бабите и дядовците си” и как огромни вериги магазини като “Уолмарт” задушават малкия бизнес.

В друго есе се твърди, че главната цел на американските икономически санкции не е да принуди Техеран да отстъпи по ядрената програма, а да разпали размирици сред народа. По-специално в него се дава като пример американския дипломат Джилиан Бърнс, създал първото бюро за наблюдение на Иран през 2006 г. в Дубай, а сега консул в Херат, Западен Афганистан, където Ислямската република има силни културни и икономически връзки. От Държавния департамент не последва коментар.

Живеещият в Техеран политически анализатор Хамид Реза Шокухи смята сайта - името му на персийски е акроним на министерството на разузнаването и сигурността - за част от нова пиар кампания на управляващата система в Иран в ерата на интернет, в която властите постоянно се борят да блокират опозиционни страници и западни влияния.

“Икономическите и военните заплахи за Иран нараснаха. При тези условия е необходимо да се намали пропастта между хората и управляващата система”, каза Шокухи. “Сайтът е стъпка в тази посока. Това е сериозна работа”. Това далеч не е първият път, в който иранското ръководство забива знамето си в кибернетичното пространство.

Има сайтове, които от години работят за Хаменей и други ръководители, включително президента Махмуд Ахмадинеджад - на персийски, английски и арабски. Повече от дузина държавни и полуофициални медии също денонощно заливат интернет пространството с информация.

“В ръководството, особено сред твърдолинейните елементи в министерството на разузнаването и сигурността, идеята, че Вашингтон координира “тиха революция”, която да свали Ислямската република, се е превърнала в мания”, каза Сюзан Малоуни, специалист по Иран от вашингтонския институт “Брукингс”.

Както изглежда, част от стратегията на Ислямската република е нещо като даване на свръхинформация в отговор на американски инициативи като миналогодишната на Държавния департамент за “виртуално посолство” на английски и персийски, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване