10/16/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Кнесетът се разпусна, след като не успя да приеме бюджета

След над осемчасови дебати израелският парламент гласува разпускането си и насрочи избори на 22 януари, една година преди редовния им график, предаде Би Би Си. Преди седмица премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че тръгва към предсрочни избори заради неспособността на настоящия състав на Кнесета да приеме бюджета за следващата година. Социологически допитвания сочат, че сегашното коалиционно правителство, което е на власт от 2009 г., ще  удържи победа, а партията на премиера „Ликуд“ ще има повече места в Кнесета. В момента тя разполага с 27 мандата. На Нетаняху отново ще му се наложи да преговаря с други партии за коалиция.
Според допитване, поръчано от левия вестник „Аарец“, сегашната коалиция може да увеличи представянето си в парламента до 68 места, а опозицията, съставена от центристи, леви и арабски партии ще има 52 места. В момента „Ликуд“ и коалиционният й партньор партията „Независимост“на министъра на отбраната Ехуд Барак, който преди бе лидер на Партията на труда, имат в Кнесета 66 депутати. 
Икономическата криза и Иран ще бъдат основните теми на предизборната битка. Израел, който се смята за единствената ядрена държава в Близкия изток, въпреки, че не го признава, не изключва възможността за превантивен удар по Иран заради намерението му да се сдобие с такова оръжие, отбелязва Би Би Си.
„Всеки политик, който омаловажава заплахата за Израел от ядрен Иран, не е достоен да ръководи страната ни дори един ден, каза Нетаняху в Кнесета. Той подчерта, че Израел сега има повече от всякога възможност да реагира срещу Иран и неговите сателити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване