10/16/12 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Мишо Шамара: Абе, палячовци, какви сте вие?! Ще ги победим с усмивка

Бойко, брат ми, тези 100 млн. за подслушване да ги беше дал на пенсионерите, казва рапърът

Мишо Шамара позира за снимка за интeрвюто в е-vestnik. Снимка: Невена Борисова

Мишо Шамара е един от създателите на групата „Гумени глави”, чийто касетки се предаваха като манна небесна сред тийнейджъри през 90-те. Никога не е бил приеман еднозначно заради скандални музикални текстове и поведение. Преди година и половина срещу него почна досъдебно производство, защото СЕМ сезира прокуратурата след участието му в предаване на Мартин Карбовски. Това съвпадна с излизането на острата, социално-насочена песен „Сърцата ни”. След това започнаха коментари за текста на „Бяло, зелено, червено”, чийто автор е рапърът Конса (песента е кавър на американска песен). Шамара е заплашен по чл.108, ал. 2 от НК, гласящ, че който по някакъв начин опетни герба, знамето и химна се наказва със затвор до 2 години или глоба до 3 хил. лв. И досега не е напълно изяснено кои точно са причините за разследването. Има спекулации дали това е заради част от текста: „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.“
Шамара е викан три пъти на разпит в последната година и половина. Някой медии реагираха подозрително остро със заглавия от вида на: „Шамара го грози затвор заради цинична гавра с българското знаме”.
Чакам Шамара за интервю, докато той говори в телевизионно предаване и наблюдавам в студийна кабинка какво говори. Като тийнейджър през 90-те години и пряк свидетел на парчетата му с бликащи рими за коли, жени и пари, се убеждавам, че днес един от най-известните бг рапъри говори за политика, използва думи като бедност, народ, споменава често семейството и децата си. Изказва се остро, пиперливо, на моменти патетично. Нарича нещата със свои имена. Пиар? Изглежда искрен.

-    От кога започна да да пееш песни, засягащи обществени  и политически въпроси?

-    Аз по принцип разсъждавам така. Направихме песента „Сърцата ни” през 2011 г. Когато я пуснахме, имаше гледаемост, защото текстът е мега-силен. После направихме ремикс и видеоклип, и на другата седмица ме викнаха на втори разпит. Сега отново я пуснах в интернет и вече цяла седмица е в топ. Да ти кажа, винаги съм засягал в песните си общочовешко съдържание. Винаги съм отправял закачки към управляващите, ченгетата. В „Куките ме дебнат” пеех, че не ме е.е за всички политици, за мен по-голяма простотия от политиката няма… А може би и аз самият съм израснал като човек. Вече ставам на 40 години и мисля, че нещата, които ме засягат, погледът ми върху живота, са много по-различен отпреди. В периода от „Гумени глави” съм бил на 20 години и са ме вълнували едни неща, сега ме вълнуват съвсем други.

Мишо Шамара със семейството си. Снимка: лична страница

-    Какво се случи по време на разпитите?

-    Питаха ме какво съм искал да кажа, каква е тази песен („Бяло, зелено червено”), кой го е казал това. Дали мисля, че съм опетнявал знамето? Поругаване е, когато знамето падне на земята и го стъпче някой. Моят приятел Комса е направил сравнение с трите цвята… В цял свят, когато горят знамена, го правят като протест срещу управлението. В България той искаше с метафори да покаже в какво политиците превърнаха България. Толкова е просто и елементарно. Аз не съм виновен, че някои хора са прости и не разбират метафората. За това, че не разбраха метафората на Конса, аз ли да лежа в затвора?! То е ясно, че се опитаха да ме сплашат. Имаше висши държавни служители, които идваха да ми се правят на приятели, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване