10/16/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Мощен взрив на трафопост едва не срути сграда в Бургас

Необичаен инцидент с трафопост предизвика мощен взрив в жилищна сграда в Бургас и разруши напълно два апартамента. По чудо сериозно пострадали няма, тъй като живеещите са напуснали кооперацията, намираща се на ул. Хан Крум 11, малко преди експлозията. С леки наранявания е Пламен Димитров - собственик на апартамента, който е над трафопоста. На метри от инцидента – на ул. Хан Крум 15 Б, се намира редакцията и на най-известния бургаски сайт – Бесове.
Експлозията е станала около 02,40 ч. според очевидци, като само два часа по-рано екип на електроразпределителното дружество ЕВН е извършил ремонт на съоръжението.
Това се наложило, тъй като около полунощ електричеството в блока спряло. Живущите подали сигнал за аварията. На място дошли двама електротехници, като единият от тях бил видимо неадекватен – „пиян или дрогиран“, по думите на домоуправителката Даниела Донева. От ЕВН заявиха, че направените на техниците кръвни проби за упойващи вещества са отрицателни. Дружеството обяви, че ще покрие щетите, само ако бъде доказано, че то носи вина за инцидента.
Бургаският кмет Димитър Николов обеща, че ако ЕВН не компенсират живущите, това ще направи общината.
Над трафопоста е имало детска стая, която буквално се е сринала във взривеното съоръжение. Децата са били спасени, благодарение на реакцията на родителите, които минути по-рано ги извели от помещението, след като чули мощно бучене и усетили задушлив дим.
Взривът е разрушил няколко малки търговски обекта, както и остъкленията на околните сгради. Вълната е преобърнала дори голям микробус, намиращ се на няколко метра от кооперацията. Пострадали са и други паркирани наоколо автомобили.
По непотвърдена информация на klassa.bg в случая става въпрос не за един, а за два трафопоста, които са подсигурявали няколко сгради наоколо, а не само тази над ел. съоръжението. Специалисти коментираха, че подобна експлозия макар и рядко е възможно да се случи, заради почти херметичната изолираност на ел. обекта и огромната дъга, която може да се получи в определени ситуации. Освен това вътре има различни горивни елементи и масла, които засилват ефекта и могат да катализират процеса допълнително, създавайки огромно налягане, както се е получило в случая.
„Взривът в Бургас е изключително необичаен“, коментира и представителят на ЕВН Петър Костадинов пред БНР. „Трафопостът е бил подменян съвсем наскоро, а служителите на електроразпределителното дружество, които са сменили предпазител в сградата малко преди взрива, не са открили индикации за нещо необичайно“, каза още той.
Подобен инцидент дори се случвал за първи път в историята на ЕВН, което изисквало задълбоченото му изследване. За целта вече били мобилизирани две експертни групи, като в едната ще влязат и специалисти от Австрия.
„Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. то е било изцяло подновено“, заявиха още от компанията.
Бургаският кмет Димитър Николов се обяви за законова забрана трафопостовете да бъдат в сгради. Той каза, че е разговарял по въпроса с регионалния министър Лиляна Павлова и с председателя на парламентарната комисия за регионална политика Любен Татарски.
Павлова заяви, че в министерството нямат данни колко са трафопостовете в сградите, но и че те са допустими по закон – ако няма друго техническо решение и ако има съгласие на всички живущи, което да е заверено нотариално.
Инцидентът бе коментиран и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която каза, че няма данни колко са ел. съоръженията на ЧЕЗ в жилищни сгради, но е настоявала за повече сигурност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване