10/16/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават се съжителствата без брак и разводите

Намалява делът на лицата със сключен брак от 54% през 2001 година на 40% през 2011 година. Същевременно се увеличават хората, които съжителстват без брак. Това съобщи във вторник доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека.
Тя добави, че се наблюдава ръст при неженените-неомъжените лица - от 33% през 2011 година до 40% през миналата година.
Според данните за последните 10 години два пъти се увеличава делът на лицата, които живеят в семейно съжителство, без сключен юридически брак - от 4% на близо 8%.
Младите хора все повече предпочитат съвместното съжителство, без да сключват граждански брак. От всички съжителства без брак 70% са сред младите възрастови групи от 16 до 39 години, заяви Христова. С увеличаването на възрастта този дял намалява и сред населението на 40-49-годишна възраст той е с 16%, а сред лицата над 50 години - 14%.
След 35-годишна възраст делът на несключилите брак лица намалява и е около 16 % от всички неженени/неомъжени.
Преобладават и ражданията в безбрачни съюзи - 54.1% от всички раждания през 2010 година са такива.
Наблюдава се нарастване в нестабилността на семейството и увеличаване на разводите. От 3.7 % през 2001 година делът на разведените у нас през 2011 година достига 5.8%. Относителните дялове на разведените са най-високи в средните възрастови интервали - 40-59 години и съставляват повече от половината от населението с разтрогнати бракове.
Всички тези промени имат отражение не само върху другите демографски процеси като раждаемост и миграция, но и върху редица аспекти от организацията на цялото общество. Те са свързани и с част от социалната политика и начините за влияние върху семейно-брачното поведение на различни групи в обществото.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване