10/16/12 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Френският бизнес избухна срещу Франсоа Оланд

„Ситуацията е много сериозна. Някои бизнес лидери са на прага на паниката“, казва Лоранс Паризо, ръководител на работодателската организация MEDEF. „Фалитите на предприятия зачестиха през лятото. Наблюдава се общ спад на инвеститорското доверие. Големите чуждестранни капиталовложители избягват Франция. Положението става наистина драматично.“ MEDEF смята, че заплахата е нараснала от предупреждение за наближаваща буря до такова за ураган и допълва, че правителството на социалиста Франсоа Оланд не си дава сметка за сериозността на кризата. Ябълката на раздора е основно член 6 от новия данъчен закон, който вдига пределната ставка върху капиталовия прираст от 34,5% на 62,2%. За сравнение в Испания налогът е 21%, в Германия – 26,4%,  а във Великобритания – 28%. „Нека да сме наясно, член 6 е недопустим, дори с изменения. Няма да станем съучастници в пагубна икономическа грешка“, заяви Паризо пред в.„Фигаро“. Сдружение на частни организации във Франция публикува протест под заглавието „Извънредно положение за бизнеса“, като предупреждава за трайната вреда, която наказателните данъци могат да нанесат на бизнес активността. Според г-жа Паризо прилаганите политики граничат с икономическа неграмотност: „Идеята за изравняването на данъците върху капитала и трудовите възнаграждения е груба грешка. Скандално е, че французите са оставени на такова невежество вече години наред.“ Френският бизнес бе призовал за орязване на данъците за него, за да се възстанови изгубената конкурентоспособност спрямо Германия. Вместо това е застрашен от допълнителни разходи в размер на €10 млрд. заради представения през септември бюджет.
Оланд затяга фискалната политика с 2% от БВП през следващата година, за да изпълни целите на ЕС за дефицита, като две трети от корекцията идват от вдигане на данъците. Новите разчети не свиват особено ролята на държавата, чиито разноски нараснаха на 55% от БВП, колкото са и в Швеция, но без гъвкавия трудов пазар на скандинавската държава. Френският икономически растеж е близо до нулата през последните пет тримесечия и има вероятност да е стигнал рецесия през лятото, когато заразата се разпростря от Италия и Испания според централната Banque de France. Новите регистрации на автомобили паднаха със 7,7% през третото тримесечие на годишна база. Безработицата постепенно се покачва, като достигна връх за периода след създаването на еврото от 10,6%. Опасенията са, че евентуален фискален шок през 2013 г. ще тласне икономиката към драстичен спад.
„Франция изобщо не се нуждае от повече затягане на коланите в момента“, заяви стратегът по суверенен дълг Никола Спиро. „Париж няма никакви шансове да изпълни целта си за растеж от 0,8% идната година, но само по себе си това не поставя държавния дълг в риск. Истинската опасност е от разпространение на заразата, ако нещата в Испания се влошат.“ Финансовият министър Пиер Московиси намекна за промяна в политиката с изказването, че може да се наложи „преориентация“ на фискалната стратегия в еврозоната. „Народът няма да хареса Европа без растеж“, заяви той. Оланд обеща реформи в трудовия пазар през 2013 г., но MEDEF остава скептично настроена. Според Паризо бизнесът се чувства зле третиран и се бунтува из цялата страна.

По в.„Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване