10/16/12 10:59
(http://www.klassa.bg/)

Шофьорите масово не познават знаците на белия бастун

Градската среда у нас продължава да е твърде недружелюбна към хората със зрителни проблеми, а шофьорите масово не разпознават знаците на белия бастун. За това алармираха в понеделник от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, Българския червен кръст и Съюза на слепите.

От 15 октомври стартира международна кампания, в която ще се включат трите организации. Тя е за обучение за знаците на белия бастун и ще продължи един месец.
Доброволци от БЧК ще раздават листовки на гражданите в големите градове на страната. Младите водачи на МПС, обучаващи се в центровете на Червения кръст по оказване на първа помощ, също ще бъдат запознавани със специфичната материя.

Съществуват много проблеми и трудности при придвижването на незрящите хора в София, каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Дупките по тротоарите, паркиралите автомобили, стълбовете, отворените шахти, отворените врати на магазини и ниски указателни табели са сред най-често срещаните препятствия.

В столицата има само един светофар със звукова сигнализация, който се стартира с бутон, намира се в района на Централните хали, обясни Тодоров. Проблем е, че звукът по принцип дразни хората, които живеят близо до сигнализациите.

На 15 октомври е Международният ден на незрящите хора. В Съюза на слепите в България членуват 20 хиляди души. Около 90% от тях са безработни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване