10/17/12 11:20
(http://www.klassa.bg/)

НС прие годишния доклад на подкомисията за контрол на СРС-ата

Народните представители приеха Годишен доклад за дейността на Постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси, която осъществява предвидения в чл. 34б от Закона за специалните разузнавателни средства и чл. 261б от Закона за електронните съобщения, парламентарен контрол и наблюдение, за периода 20 април 2011 г. - 20 април 2012 г. Гласуваха 96 депутати, за - 95, против – 1.

По време на дебатите в пленарна зала зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че СРС-тата се превръщат в основен инструмент за политико-полицейско насилие. По думите му един от най-важните изводи от доклада на комисията е, че в България Законът за СРС всъщност не се спазва като принцип, като дух. Не се спазва принципът, че СРС са не основен, а изключителен способ за разкриване на престъпление. „Не рядко целта не е разкриването на престъплението, а подслушването на политическия опонент, подчерта Местан.

Ако ние сме мнозинство в следващия парламент ще заменим квази парламентарния контрол за използване на СРС с истински контрол, който да се осъществява от държавен орган, посочи Местан.

Колегата му от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов категорично отрече твърденията, че

СРС-тата не се използват за борба с престъпността. Тази комисия работи добре за разлика от един орган, който беше създаден 2008 г. Бюрото не осъществи никакъв контрол. Комисията, която ние създадохме, в парламента през 2009 г. със същия брой от 5 души започна реален контрол, каза Ципов. Постоянната подкомисия трябва да продължава да работи, може в бъдеще да се превърне в постоянна комисия, посочи депутатът.
Депутатът от ДПС Христо Бисеров възрази като заяви, че дебатът не е за това как работи комисията. Оценките за комисията са положителни. Дебатът е - за какво служи СРС в България. И основният извод е – не служи за борба с престъпността, а за политически цели, каза депутатът.
Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров заяви, че комисията е показала, че работи много добре. Осъдените лица през 2011 г. са с 51% повече от предходната година, каза Лазаров. Има намаляване на престъпността, подчерта депутатът. Защо говорите само за подслушване, СРС не са само за подслушване, посочи депутатът.
Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че по време на управлението на ГЕРБ престъпността значително се е увеличила вследствие на безработицата, недоимъка, икономическата обстановка. Прилагането на СРС в момента водят само до едно – до натиск, репресия по отношение на бизнеса, смята Терзийски. Вие от ГЕРБ не коментирате начина на използване на СРС, а само дали комисията си е свършила работата или не, каза Терзийски.

Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване